Na targach i w sklepach właśnie pojawiły się w ogromnych ilościach i w wielu rodzajach. Mowa oczywiście o gruszkach, które teraz mają swoje „5 minut”. O tej porze roku pachną sadem i słońcem, w dodatku smakują słodko i soczyście. Być może nigdy nie będą daniem głównym na naszych talerzach, ale są idealnym dodatkiem, który podkreśla walory innych produktów. Mimo że przy popularnych jabłkach ukrywają się w cieniu, to z wielu powodów warto włączyć je do swojego codziennego menu.
Tym niewielkim, ale kształtnym owocem powinni zainteresować się szczególnie ci, którzy skrupulatnie liczą kalorie, a kochają słodki smak. Można powiedzieć, że dla łasuchów są bezpieczniejszą alternatywą niż czekolada, ponieważ dostarczają dużo energii, a zawierają jedynie 60 kalorii.
|
Od wyboru do koloru Faworytka, Konferencja, Radana i Bojniczanka, to tylko kilka z odmian gruszy dostępnych na polskim rynku. Owoce te różnią się od siebie nie tylko wielkością i kształtem, ale też kolorem. Bez problemu znajdziemy w naszych sklepach te wyraziście zielone, ale też brązowe, żółte i z domieszką czerwieni. Kolor gruszek nie jest przypadkowy, ale ma bardzo istotny związek z tym jak smakują i jaka jest konsystencja ich miąższu. Te w odcieniach jasnej zieleni są twarde i kwaśne, natomiast te żółte są miękkie i słodkie. |
Zdrowie na talerzu
„Od gruszek boli brzuszek” – to powiedzenie prawdopodobnie zna każdy, jeszcze z okresu dzieciństwa. Niestety, część z nas wciąż myśli, że to prawda i wystrzega się jadania, rzekomo ciężkostrawnych, gruszek. Nic bardziej mylnego! Ten przyjemnie zaokrąglony owoc, jak mało który, poprawia nasze trawienie. A dzieje się tak przez dużą zawartość błonnika, dostarczaną naszemu organizmowi, co bezpośrednio wpływa na lepszą pracę jelit. Potwierdzeniem tego jest fakt, że gruszkami w formie gotowanej mogą zajadać się dzieci już od 6 miesiąca życia.
To jednak nie jedyny powód, dla którego warto włączyć je do swojej diety. Gruszki są też źródłem boru i jodu: ten pierwszy poprawia funkcjonowanie mózgu, natomiast drugi pierwiastek reguluje pracę tarczycy. W dodatku ich sok obniża ciśnienie krwi i uszczelnia naczynia włosowata. Systematyczne jedzenie gruszek pomaga wydalać z organizmu substancje toksyczne, a w przypadku choroby działają przeciwwirusowo.
Na słodko i słono Lista korzyści wynikająca ze spożywania gruszek jest imponująca. Jednak nie można do końca ukryć, że wykorzystujemy je w przepisach ze względu na wyjątkowy smak. Ten zgrabny owoc pasuje do wielu bardzo charakterystycznych smaków i aromatów, a jako dodatek potrafi podkreślić najbardziej wyrafinowane potrawy. Kucharze uwielbiają łączyć gruszki z najróżniejszymi rodzajami mięs: drobiem, wieprzowiną i dojrzewającymi wędlinami. Owoc podawany jest także do najróżniejszych sałatek, najczęściej w towarzystwie serów pleśniowych, ponieważ łagodzi ich mocno intensywny smak. W zależności od rodzaju gruszki możemy ją spotkać w deserach i ciastach. Warto pamiętać, że te twarde nadają się do karmelizowania, a te miękkie lubią wanilię, cynamon i czekoladę. Tylko od nas zależy w jakim połączeniu wykorzystamy ten pełen zdrowia owoc. |
|
POLECAM!
Gruszki nadziewane serem camembert |
|
Zupa krem z pietruszki i gruszki |
|
Tartaletki kruche z prażonymi jabłkami i gruszką |
Pieczona gruszka na kremie angielskim |
|
Sałatka z kaczką i grillowaną gruszką |
|
Tymiankowy pstrąg z chutneyem z gruszki |