Wrzesień ma słodki smak gruszki

12.09.2016
Wrzesień ma słodki smak gruszki

Na targach i w sklepach właśnie pojawiły się w ogromnych ilościach i w wielu rodzajach. Mowa oczywiście o gruszkach, które teraz mają swoje „5 minut”. O tej porze roku pachną sadem i słońcem, w dodatku smakują słodko i soczyście. Być może nigdy nie będą daniem głównym na naszych talerzach, ale są idealnym dodatkiem, który podkreśla walory innych produktów. Mimo że przy popularnych jabłkach ukrywają się w cieniu, to z wielu powodów warto włączyć je do swojego codziennego menu.

Tym niewielkim, ale kształtnym owocem powinni zainteresować się szczególnie ci, którzy skrupulatnie liczą kalorie, a kochają słodki smak. Można powiedzieć, że dla łasuchów są bezpieczniejszą alternatywą niż czekolada, ponieważ dostarczają dużo energii, a zawierają jedynie 60 kalorii.

 

 

 

Od wyboru do koloru

Faworytka, Konferencja, Radana i Bojniczanka, to tylko kilka z odmian gruszy dostępnych na polskim rynku. Owoce te różnią się od siebie nie tylko wielkością i kształtem, ale też kolorem. Bez problemu znajdziemy w naszych sklepach te wyraziście zielone, ale też brązowe, żółte i z domieszką czerwieni. Kolor gruszek nie jest przypadkowy, ale ma bardzo istotny związek z tym jak smakują i jaka jest konsystencja ich miąższu. Te w odcieniach jasnej zieleni są twarde i kwaśne, natomiast te żółte są miękkie i słodkie.

 

Wrzesień ma słodki smak gruszki

Zdrowie na talerzu

„Od gruszek boli brzuszek” – to powiedzenie prawdopodobnie zna każdy, jeszcze z okresu dzieciństwa. Niestety, część z nas wciąż myśli, że to prawda i wystrzega się jadania, rzekomo ciężkostrawnych, gruszek. Nic bardziej mylnego! Ten przyjemnie zaokrąglony owoc, jak mało który, poprawia nasze trawienie. A dzieje się tak przez dużą zawartość błonnika, dostarczaną naszemu organizmowi, co bezpośrednio wpływa na lepszą pracę jelit. Potwierdzeniem tego jest fakt, że gruszkami w formie gotowanej mogą zajadać się dzieci już od 6 miesiąca życia.

To jednak nie jedyny powód, dla którego warto włączyć je do swojej diety. Gruszki są też źródłem boru i jodu: ten pierwszy poprawia funkcjonowanie mózgu, natomiast drugi pierwiastek reguluje pracę tarczycy. W dodatku ich sok obniża ciśnienie krwi i uszczelnia naczynia włosowata. Systematyczne jedzenie gruszek pomaga wydalać z organizmu substancje toksyczne, a w przypadku choroby działają przeciwwirusowo.

 

Na słodko i słono

Lista korzyści wynikająca ze spożywania gruszek jest imponująca. Jednak nie można do końca ukryć, że wykorzystujemy je w przepisach ze względu na wyjątkowy smak. Ten zgrabny owoc pasuje do wielu bardzo charakterystycznych smaków i aromatów, a jako dodatek potrafi podkreślić najbardziej wyrafinowane potrawy. Kucharze uwielbiają łączyć gruszki z najróżniejszymi rodzajami mięs: drobiem, wieprzowiną i dojrzewającymi wędlinami. Owoc podawany jest także do najróżniejszych sałatek, najczęściej w towarzystwie serów pleśniowych, ponieważ łagodzi ich mocno intensywny smak. W zależności od rodzaju gruszki możemy ją spotkać w deserach i ciastach. Warto pamiętać, że te twarde nadają się do karmelizowania, a te miękkie lubią wanilię, cynamon i czekoladę. Tylko od nas zależy w jakim połączeniu wykorzystamy ten pełen zdrowia owoc.

 

Wrzesień ma słodki smak gruszki

 

POLECAM!

 

Wrzesień ma słodki smak gruszki  Wrzesień ma słodki smak gruszkiWrzesień ma słodki smak gruszki  Wrzesień ma słodki smak gruszki  Wrzesień ma słodki smak gruszkiWrzesień ma słodki smak gruszki  Wrzesień ma słodki smak gruszki

Gruszki nadziewane serem camembert

 Wrzesień ma słodki smak gruszki

Zupa krem z pietruszki i gruszki

 Wrzesień ma słodki smak gruszki

Tartaletki kruche z prażonymi jabłkami i gruszką

 

 Wrzesień ma słodki smak gruszki  Wrzesień ma słodki smak gruszkiWrzesień ma słodki smak gruszki  Wrzesień ma słodki smak gruszki  Wrzesień ma słodki smak gruszkiWrzesień ma słodki smak gruszki  Wrzesień ma słodki smak gruszki

Pieczona gruszka na kremie angielskim

 Wrzesień ma słodki smak gruszki

Sałatka z kaczką i grillowaną gruszką

 Wrzesień ma słodki smak gruszki

Tymiankowy pstrąg z chutneyem z gruszki

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 23.09.2016 10:26
A ja ostatnio polubiłem sernik z gruszką, gruszki kroję w plastry, wciskam w ciasto i do piekarnika, mniam
Doradca Smaku 14.09.2016 13:00
Kasia.S podzielisz się ze mną swoim przepisem? :)
Doradca Smaku 14.09.2016 13:00
Bietka koniecznie musisz ich spróbować! Smakują tak samo dobrze jak wyglądają :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
kasia.s 12.09.2016 22:43
Mój faworyt to gruszki nadziewane camembertem :)
bietka 12.09.2016 14:35
same pyszne propozycje :)
prymat