Leniwe kluski często określa się mianem pierożków, ale bez względu na nazwę wszyscy doskonale znamy ich smak. Babcie i mamy były mistrzyniami w ich przygotowywaniu i najczęściej podawały je z mięsnym gulaszem, sosem pieczarkowym lub okraszone masłem i białym twarogiem. To taki smak dzieciństwa! Zobaczcie wariację Doradcy Smaku i wybierzcie, którą bardziej wolicie: tradycyjną czy z twistem?
Współczesne gospodynie bardzo często sięgają po sprawdzone, tradycyjne przepisy na dania, których smak pamiętają z rodzinnego domu. Robią to nie tylko po to, by przywołać i odwzorować smaki z dzieciństwa, ale również stworzyć podobne wspomnienia u najmłodszych. Kluski leniwe w porównaniu do kopytek przygotowuje się na bazie twarogu i mąki: pszennej i ziemniaczanej. Mimo, że wyglądają bardzo podobnie, to jednak ich smak różni się od siebie. Jeśli zastanawiacie się, jak sprawić by tradycyjne leniwe miały nowoczesny twist - przygotujcie je z aromatyczną oliwą szałwiową, pieczonymi warzywami i dipem. To będzie pyszny obiad!
Przepis na leniwe kluski znajdziecie w serwisie Doradca Smaku - LINK