Leniwe z oliwą szałwiową i pieczonymi warzywami, DS XVII odc.7

odc. 7 Doradca Smaku

Leniwe z oliwą szałwiową i pieczonymi warzywami, DS XVII odc.7

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kopytka, leniwe kluski, a może pierożki? Jak u Was mówiło się na to danie? Są banalnie proste w przygotowaniu, a ich smak doskonale znamy z rodzinnego domu. Koniecznie przygotujcie te z przepisu Doradcy Smaku i zachwyćcie się nimi na nowo!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pieczone warzywa:

  • marchewka

    2 sztuki
  • żółta papryka

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    9 sztuk
  • oliwa

    łyżeczka

Leniwe:

  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • twaróg półtłusty

    250 g
  • jajko

    1 sztuka
  • tymianek

    1 łyżeczka

Ziołowa oliwa:

  • oliwa

    3 łyżki
  • Zioła kuchni polskiej suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • szałwia

    kilka listków

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1/0 łyżeczki
  • creme fraiche

    do podania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Leniwe z oliwą szałwiową i pieczonymi warzywami, DS XVII odc.7

Kluski leniwe, to danie które z pewnością pamiętamy z lat dziecięcych. Nasze mamy i babcie podawały je z sosem grzybowym, gulaszem mięsnym, a nawet masełkiem i dodatkiem twarogu. W niniejszym przepisie pierożki zostały okraszone niezwykle aromatyczną oliwą szałwiową, która podkreśli smak pierożków i nada całości orzeźwiający smak.

Pieczone warzywa:

1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę na większe kawałki, cebulę w krążki.

2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pokrojone warzywa. Dodajemy także pomidory koktajlowe. Skrapiamy oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika na 25-35 minut.

Kluski leniwe:

1. Przygotowujemy leniwe. Mąkę pszenną dodajemy do mąki ziemniaczanej. Twaróg przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy. Dodajemy do niego zmieszane mąki, jajko i tymianek Prymat. Rękoma zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części i z obu rolujemy wałki. Ustawionym pod kątem nożem kroimy kluski.

2. Leniwe ostrożnie wrzucamy do wrzątku, uważając, aby się nie skleiły. Gotujemy do wypłynięcia – od 5 do 7 minut – w zależności od wielkości naszych klusek.

 Oliwa ziołowa: 

1. Do przygotowania ziołowej oliwy potrzebujemy mocno rozgrzanej patelni. Wlewamy na nią oliwę, wsypujemy zioła kuchni polskiej i wrzucamy liście szałwii. Podsmażamy krótko i zdejmujemy z ognia.

 

Sposób podania:

Leniwe polewamy ziołową oliwą. Podajemy z pieczonymi warzywami oraz dipem śmietanowym.

 

Doradca Smaku
Aby ciasto na leniwe przy wyrabianiu nie kleiło się od rąk, możemy podsypać je mąką, albo zwilżać ręce wodą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat