Curry tajskie, indyjskie, a może polskie? W tym przepisie nie musicie wybierać ostrości w zależności od koloru, bo dodatek przypraw i ziół sprawi, że będzie smakować idealnie!
Jakie curry jadacie najczęściej: żółte, czerwone, czy zielone? Ciekawe czy wiecie, że ich kolory uzależnione są od składników wchodzących w skład past, które dodatkowo wpływają na poziom ostrości każdej z nich.
Żółte curry swoją barwę zawdzięcza dodatkowi kurkumy.
Czerwone curry - zawiera papryczkę chili i w skali ostrości znajduje się na 2 miejscu zaraz po żółtym.
Zielone curry czyli najostrzejsze, wzbogacone zostało zieloną papryczką chili oraz dodatkiem kolendry, która nadaje mu piękny kolor.
Curry z kalafiorem, kolorowymi paprykami i śmietaną, to autorska propozycja Darii Ładochy, która połączyła ze sobą polskie warzywa, orientalne przyprawy i doskonale nam znaną śmietanę i maślankę, by stworzyć danie, które przypadnie do gustu wszystkim kubkom smakowym.
Przepis na -> CURRY Z KALAFIOREM, KOLOROWYMI PAPRYKAMI I ŚMIETANĄ