Tartaletki z rabarbarem i truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na nadzienie

  • rabarbar

    400 g
  • truskawki świeże

    400 g
  • cukier

    80 g
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • płatki migdałów

    40 g

Składniki na spód

  • herbatniki

    220 g
  • masło

    80 g
  • miód prawdziwy

    2 łyżki

Składniki na beze

  • białka

    2 sz (duże jajka)
  • cukier

    120 g
  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tartaletki z rabarbarem i truskawkami foto
Przygotowanie spodu:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Herbatniki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowaną mieszanką wykładamy foremki do tartaletek i pieczemy ok. 10 minut. Pozostawiamy w foremkach.
Krok 2 - Tartaletki z rabarbarem i truskawkami foto
Przygotowanie nadzienia:
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem. Rabarbar podsmażamy ok. 5 minut. Do rabarbaru dodajemy pokrojone w kawałki truskawki i miód. Smażymy jeszcze ok. 2-3 minut. Owoce przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru płynu.
Krok 3 - Tartaletki z rabarbarem i truskawkami foto
Przygotowanie bezy:
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.
Krok 4 - Tartaletki z rabarbarem i truskawkami foto
No podpieczone spody wykładamy ciepłe owoce – owoce muszą być ciepłe! Na owoce nakładamy beze. Możemy zrobić wzorki lub po prostu łyżką nałożyć pianę z białek. Tartaletki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.

Uchylamy drzwiczki i studzimy.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 30.04.2017 14:10
fajne słodkości na jeden kęs
asiatok 10.05.2016 23:47
jak z najlepszej cukierni!
Triss 04.05.2016 12:24
piękne zdjęcia, a babeczki z pewnością smaczne. ;)
ada.la 29.04.2016 11:35
wspaniały przepis
ania2610 27.04.2016 12:51
piękne, są tak urocze, że aż szkoda jeść!
VioletoweKucharzenie 27.04.2016 09:51
cudowne, poproszę o dwa :-)
Krystyna32 27.04.2016 09:13
bardzo apetyczne
wyattearp 26.04.2016 21:29
smaczne i pięknie wyglądają
Wiktoria29 26.04.2016 20:21
jakie słodkie...
justynkag 26.04.2016 20:08
Wyglądają bajecznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat