Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z rabarbarem i truskawkami

5.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szukacie przepisu na pyszny deser? Sprawdźcie ten na tartaletki z nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym, na kruchym cieście, wykończone bezą! PYCHA!

Składniki:

Składniki na nadzienie

rabarbar 400 g
truskawki świeże 400 g
cukier 80 g
miód prawdziwy 1 łyżka
migdały w płatkach 40 g

Składniki na spód

herbatniki 220 g
masło 80 g
miód prawdziwy 2 łyżki

Składniki na beze

białko 2 sz (duże jajka)
cukier 120 g
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z rabarbarem i truskawkami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie spodu:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Herbatniki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowaną mieszanką wykładamy foremki do tartaletek i pieczemy ok. 10 minut. Pozostawiamy w foremkach.
Krok 1 - Tartaletki z rabarbarem i truskawkami foto
2
Przygotowanie nadzienia:
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem. Rabarbar podsmażamy ok. 5 minut. Do rabarbaru dodajemy pokrojone w kawałki truskawki i miód. Smażymy jeszcze ok. 2-3 minut. Owoce przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru płynu.
Krok 2 - Tartaletki z rabarbarem i truskawkami foto
3
Przygotowanie bezy:
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.
Krok 3 - Tartaletki z rabarbarem i truskawkami foto
4
No podpieczone spody wykładamy ciepłe owoce – owoce muszą być ciepłe! Na owoce nakładamy beze. Możemy zrobić wzorki lub po prostu łyżką nałożyć pianę z białek. Tartaletki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.

Uchylamy drzwiczki i studzimy.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Tartaletki z rabarbarem i truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 30.04.2017 14:10
fajne słodkości na jeden kęs
asiatok 10.05.2016 23:47
jak z najlepszej cukierni!
Triss 04.05.2016 12:24
piękne zdjęcia, a babeczki z pewnością smaczne. ;)
ada.la 29.04.2016 11:35
wspaniały przepis
ania2610 27.04.2016 12:51
piękne, są tak urocze, że aż szkoda jeść!
VioletoweKucharzenie 27.04.2016 09:51
cudowne, poproszę o dwa :-)
Krystyna32 27.04.2016 09:13
bardzo apetyczne
wyattearp 26.04.2016 21:29
smaczne i pięknie wyglądają
Wiktoria29 26.04.2016 20:21
jakie słodkie...
justynkag 26.04.2016 20:08
Wyglądają bajecznie.
Renataj 26.04.2016 19:49
Pyszności:)
Mama niejadka 26.04.2016 19:48
Pyszny deser
cukiereczek 26.04.2016 18:59
Wyglądają wspaniale
noninka77 26.04.2016 18:35
Pysznie wyglądają :)
Kolorowa 26.04.2016 18:08
Ślicznie i pysznie wygląda !
Beatris 26.04.2016 17:56
Cudnie wyglądają, przepysznie:)
Lis 26.04.2016 16:52
Wyglądają obłędnie:)
Janina 26.04.2016 16:19
Ślicznie wyglądaja;))
Agnieszka-87-25 26.04.2016 14:29
apetyczne są
Konczi 26.04.2016 13:13
pysznie wyglądają ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak