Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    240 g
  • masło

    165 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • woda zimna

    6-7 łyżek

Składniki na nadzienie

  • rabarbar

    400 g
  • truskawki świeże

    300 g
  • cukier

    80-100 g
  • skórka z cytryny

    1/2 szt

Dodatkowo

  • tłuszcz do formy

  • mąka tortowa

    1/2 szklanki

Składniki na bezową piankę

  • białko

    3 szt
  • cukier

    175 g
  • biały ocet winny

    1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką foto
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą i pokrojone w małą kostkę masło. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-25 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dziurkujemy spód ciasta widelcem. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Krok 2 - Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką foto
Przygotowanie nadzienia:
Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem. Dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny i mieszamy. Owoce przesmażamy ok. 3-5 minut (ważne aby się nie rozpadły). Przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru płynu.
Krok 3 - Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką foto
Przygotowanie bezowej pianki:
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy.
Na ciasto przekładamy ciepłe owoce – owoce muszą być ciepłe! Na owoce wykładamy pianę z białek. Tarte z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika na 20 minut.

Ja nie wyjmuję ciasta po upieczeniu z piekarnika, uchylam drzwiczki i pozostawiam je aż przestygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 25.04.2015 23:00
Wygląda cudownie
adelajda 25.04.2015 10:59
Piękne zdjęcie :)
R'n'G Kitchen 25.04.2015 10:12
:P Mniam!!! <3 <3 <3
Ifa 25.04.2015 09:41
Bardzo apetyczna, cudne zdjęcia :-)
monika141 25.04.2015 07:50
pyszna tarta
Kolorowa 24.04.2015 22:30
Ale ciekawie wygląda taka tarta !
Ada-Gaba 24.04.2015 22:23
przepyszny deser
Kuchnia Marty 24.04.2015 21:23
A próbowałaś do masy białkowej dodać trochę mąki ziemniaczanej i octu winnego?
Internetowa Kuchnia 24.04.2015 21:09
świetne - mi nigdy bezy nie wychodzą
Łukasz15 24.04.2015 20:26
Smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat