Sałatka wiosenna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli chcesz poczuć wiosnę, to przygotuj sałatkę wiosenną z pomidorem, oliwkami i fetą z pysznym sosem koperkowym z siemieniem lnianym!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mix sałat

    1 opakowanie
  • ogórek

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • oliwki czarne Smak

    20 gramów
  • feta

    120 gramów
  • oliwa

    3 łyżki
  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy polski Prymat

  • woda

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

  1. Mieszankę sałat myjemy i odstawiamy do osuszenia.

  2. Kroimy warzywa na większe kawałki. Dla ciekawszego efektu możemy kroić ogórka w cienkie podłużne plastry. Łatwo możemy to zrobić używając obieraczki do warzyw i krojąc ogórka w poprzek.

  3. Zawartość saszetki sosu koperkowego z błonnikiem wsypujemy do miski i mieszamy z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody. Pamiętajmy, że sos dodajemy do sałatki na około 10 minut przed podaniem, żeby smak zdążył się przegryźć, a liście sałaty bardzo nie opadły.

  4. Ser feta kroimy w dużą kostkę. Jeżeli chcemy serwować danie dla każdego osobno, można pokroić ser w grubsze plastry i położyć na wierzchu sałatki, tak aby każdy wymieszał go sobie zgodnie z upodobaniem.

  5. Sałatę przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z sosem sałatkowych. Do sałaty z sosem dodajemy pomidora, cebulę, oliwki, ogórka i delikatnie mieszamy. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat