Czekoladowa wieża z ptysi nadziewanych

Czekoladowa wieża z ptysi nadziewanych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    250 ml
  • masło

    60 gr
  • mąka tortowa

    125 gr
  • sól

    1 szczypta
  • jajka

    2 szt
  • śmietana 30%

    600 ml
  • cukier puder

    3 łyżki
  • czekolada gorzka

    100 gr
  • serek mascarpone

    125 gr
  • cukier

    1 szklanka
  • woda

    1/2 szklanki
  • espresso

    30 ml
  • cappuccino

    30 ml
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

250 ml wody zagotowac z masłem i sola. Przesianą mąkę dodac do gorącej wody i na średnim ogniu mieszając tak długo az masa będzie gladka i zacznie odrywac sie od scianek. lekko przestudzić. Wbic po jednym jajku ciagle mieszajac mikserem na wolnych obrotach. Piekanik rozgrzac do 180st. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto przełozyc do szprycy z otworem najwiekszej gwiazdki i wyciskac małe porcje na papier. Piec ok 20 minut do zrumienienia. Odstawic do ostygnięcia. 300ml śmietany ubic na sztywno, dodac 2 łyzki przesianego cukru pudru. Dodac 10 ml ekspresso i 10 ml capuccino ostroznie wymieszac ze smietana. Smietane przełozyc do szprycy i napełnic ptysiowe kulki. Odstawic do lodówki. Czekolade połamac na kawałki i rozpuscic w kąpieli wodnej. Zdjać z ognia dodac mascarpone, wymieszac. Dodac reszte eksresoo i capuccino, wymieszac, dodac cukier puder (jesli masa bedzie za gorzka dodac wiecej cukru). Ubic reszte kremówki na sztywno i wymieszac z masa
.. Kulki obsmarowac masa i ulożyc na terzu w piramide. Odstawic w chlodne miejsce. Zrobic karmel. Cukier wsypać do garnka, dodać wode. Zagotować i trzymać na małym ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Kiedy karmel w garnku zacznie stygnąć widelcem lub łyżką wyciągać cieniutkie jak pajęczyna nitki i udekorwac naszą wieże. Zrobic to na chwile przed podaniem deseru gdyz karmel w cieplej temperaturze łatwo sie skrapla i szybko niknie na deserze

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lis

27.06.2017 17:07
Wygląda rewelacyjnie:)

ben-ka

23.06.2017 11:28
O jejku ! jakie to musi być smaczne.

pestka

21.06.2017 11:07
piękny deser

Grazyna0211

10.06.2017 12:57
świetny deser

ao_12

15.10.2013 20:53
pyszności :)

IZABELA29

10.08.2011 12:01
super to wygląda

IZABELA29

10.08.2011 12:01
super to wygląda

ewelina/bunia

18.03.2011 09:28
genialne

rzenia15

15.02.2011 10:31
fajnie wygląda

aguus

01.02.2011 12:05
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat