Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kruche ciasto
-
mąka pszenna
250 g -
masło
125 g -
woda
60 ml -
jajko
1 szt. -
sól
1 szczypta
Farsz
-
orzechy włoskie
200 g -
migdały
150 g (mielone) -
orzechy laskowe
50 g -
jabłko
1 szt. -
masło
150 g -
cukier puder
130 g -
cukier kryształ
1 płaska łyżka -
jajko
3 szt. -
białko
75 g
Do smaku
-
Goździki całe Prymat
4 szt. -
Cynamon mielony Prymat
-
laska wanilii
1/2 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem
Kroki postępowania

Farsz: jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy pokrojone jabłko, niewielką ilość cukru kryształ, odrobinę wody i karmelizujemy na małym ogniu. Dodajemy 4 goździki, przyprawiamy cynamonem i ziarnami z połowy laski wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania karmelu.





Pamiętaj, żeby masło dodawane do tarty było w temperaturze pokojowej. Dobrze również zachować odpowiednią kolejność przy łączeniu składników do farszu – pamiętaj, by orzechy najpierw stopniowo dodawać do białka, a nie na odwrót.![]()
Komentarze (2)