Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem

odc. 24 Doradca Smaku

Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    125 g
  • woda

    60 ml
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta

Farsz

  • orzechy włoskie

    200 g
  • migdały

    150 g (mielone)
  • orzechy laskowe

    50 g
  • jabłko

    1 szt.
  • masło

    150 g
  • cukier puder

    130 g
  • cukier kryształ

    1 płaska łyżka
  • jajko

    3 szt.
  • białko

    75 g

Do smaku

  • Goździki całe Prymat

    4 szt.
  • Cynamon mielony Prymat

  • laska wanilii

    1/2 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem

Kroki postępowania

Krok 1 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem foto
Ciasto kruche: przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy wodę, jako oraz szczyptę soli i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy dokładnie dno i boki wysmarowanych masłem foremek do tartaletek.

Farsz: jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy pokrojone jabłko, niewielką ilość cukru kryształ, odrobinę wody i karmelizujemy na małym ogniu. Dodajemy 4 goździki, przyprawiamy cynamonem i ziarnami z połowy laski wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania karmelu.
Krok 2 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem foto
W misce łączymy pokruszone orzechy włoskie, orzechy laskowe starte migdały, pozostałe masło i wyrabiamy. Masło powinno być ciepłe. Jeżeli będzie twarde, będzie trudno wyrobić masę.
Krok 3 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem foto
Następnie wbijamy po kolei 3 jajka, dodajemy 2 duże łyżki cukru pudru i mieszamy.
Krok 4 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem foto
W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka z resztą cukru pudru. Do ubitych białek dodajemy stopniowo masę z orzechami. Na koniec dodajemy skarmelizowane jabłko i delikatnie mieszamy.
Krok 5 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem foto
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek wylepionych ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190̊C przez około 20 minut. Na 3-4 minuty przed wyjęciem, przykrywamy tarty folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie.
Krok 6 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem foto
Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Kawałki tarty podajmy posypane na przykład cukrem pudrem. Smacznego!
Doradca Smaku
Pamiętaj, żeby masło dodawane do tarty było w temperaturze pokojowej. Dobrze również zachować odpowiednią kolejność przy łączeniu składników do farszu – pamiętaj, by orzechy najpierw stopniowo dodawać do białka, a nie na odwrót.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

jejkuchnia 26.03.2018 19:36
Orzechy z jabłkiem są super połączeniem!
Małgorzata92 11.08.2015 10:59
Akurat zaczynają się jabłka, więc jest okazja wypróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat