Pikantny mus czekoladowy z jadalną ziemią

Pikantny mus czekoladowy z jadalną ziemią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • czekolada gorzka

    150 g
  • masło

    25 g
  • jajka

    2
  • śmietana 30%

    150 ml
  • cukier

    30 g
  • chili pieprz cayenne

    szczypta

Jadalna ziemia

  • migdały zmielone

    100 g
  • cukier

    100 g
  • mąka pszenna

    70 g
  • kakao

    40 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło i dodaj cukier. Powoli mieszać do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie ściągnąć miskę z garnka i poczekać około 4 minuty, aż czekoladowa masa ostygnie. W międzyczasie ubić słodka śmietankę i 2 białka na sztywno.
Do czekolady dodać szczyptę chilli, żółtka, śmietankę i białka. Całość delikatnie wymieszać.
Dzięki delikatnemu mieszaniu do masy zostaną wprowadzone bąbelki powietrza, dzięki temu mus będzie puszysty. Przelać masę do niewielkich naczyń i wstawić do lodówki na około 60 minut. Tak przygotowany mus czekoladowy można przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Kiedy mus czekoladowy się chłodzi przygotować jadalną ziemię. Do miski włożyć zmielone migdały, cukier, mąkę pszenną, kakao i roztopione masło. Całość dobrze wymieszać i włożyć do rozgrzanego piekarnika 150 stopni C na 15 minut. Przed podaniem musu czekoladowego posypać go ziemią jadalną i udekorować listkami świeżej mięty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Julia5

07.06.2017 02:38
próbował ktoś może zrobić jadalną ziemię z mąki bezglutenowej? byłabym wdzieczna za odpowiedź, czy da się ja tak zrobić ;)

bietka

05.06.2017 12:12
ciekawa propozycja :)

gosia56

03.06.2017 13:55
na pewno pycha

Patrycja33

03.06.2017 00:00
koniecznie muszę zrobić :)

cukiereczek

02.06.2017 20:35
bardzo ciekawa propozycja deseru

w mojej kuchni

02.06.2017 15:58
Rewelacja deser, a ziemia jako baza do innych deserów

Wiktoria29

02.06.2017 15:48
super deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat