Pikantny mus czekoladowy z jadalną ziemią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • czekolada gorzka

    150 g
  • masło

    25 g
  • jajka

    2
  • śmietana 30%

    150 ml
  • cukier

    30 g
  • chili pieprz cayenne

    szczypta

Jadalna ziemia

  • migdały zmielone

    100 g
  • cukier

    100 g
  • mąka pszenna

    70 g
  • kakao

    40 g
  • masło

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło i dodaj cukier. Powoli mieszać do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie ściągnąć miskę z garnka i poczekać około 4 minuty, aż czekoladowa masa ostygnie. W międzyczasie ubić słodka śmietankę i 2 białka na sztywno.


Do czekolady dodać szczyptę chilli, żółtka, śmietankę i białka. Całość delikatnie wymieszać.
Dzięki delikatnemu mieszaniu do masy zostaną wprowadzone bąbelki powietrza, dzięki temu mus będzie puszysty. Przelać masę do niewielkich naczyń i wstawić do lodówki na około 60 minut. Tak przygotowany mus czekoladowy można przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Kiedy mus czekoladowy się chłodzi przygotować jadalną ziemię. Do miski włożyć zmielone migdały, cukier, mąkę pszenną, kakao i roztopione masło. Całość dobrze wymieszać i włożyć do rozgrzanego piekarnika 150 stopni C na 15 minut. Przed podaniem musu czekoladowego posypać go ziemią jadalną i udekorować listkami świeżej mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Julia5 07.06.2017 02:38
próbował ktoś może zrobić jadalną ziemię z mąki bezglutenowej? byłabym wdzieczna za odpowiedź, czy da się ja tak zrobić ;)
bietka 05.06.2017 12:12
ciekawa propozycja :)
gosia56 03.06.2017 13:55
na pewno pycha
Patrycja33 03.06.2017 00:00
koniecznie muszę zrobić :)
cukiereczek 02.06.2017 20:35
bardzo ciekawa propozycja deseru
w mojej kuchni 02.06.2017 15:58
Rewelacja deser, a ziemia jako baza do innych deserów
Wiktoria29 02.06.2017 15:48
super deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat