Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
czekolada gorzka
150 g -
masło
25 g -
jajko
2 -
śmietana 30%
150 ml -
cukier
30 g -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
szczypta
Jadalna ziemia
-
migdały zmielone
100 g -
cukier
100 g -
mąka pszenna
70 g -
kakao
40 g -
masło
50 g
Przepis i sposób przygotowania Pikantny mus czekoladowy z jadalną ziemią
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło i dodaj cukier. Powoli mieszać do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie ściągnąć miskę z garnka i poczekać około 4 minuty, aż czekoladowa masa ostygnie. W międzyczasie ubić słodka śmietankę i 2 białka na sztywno.
Do czekolady dodać szczyptę chilli, żółtka, śmietankę i białka. Całość delikatnie wymieszać.
Dzięki delikatnemu mieszaniu do masy zostaną wprowadzone bąbelki powietrza, dzięki temu mus będzie puszysty. Przelać masę do niewielkich naczyń i wstawić do lodówki na około 60 minut. Tak przygotowany mus czekoladowy można przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Kiedy mus czekoladowy się chłodzi przygotować jadalną ziemię. Do miski włożyć zmielone migdały, cukier, mąkę pszenną, kakao i roztopione masło. Całość dobrze wymieszać i włożyć do rozgrzanego piekarnika 150 stopni C na 15 minut. Przed podaniem musu czekoladowego posypać go ziemią jadalną i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (7)