Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem

odc. 59 Doradca Smaku

Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    400 g
  • masło

    150 g
  • cukier

    100 g
  • jajka

    2 szt.
  • cukier puder

    30 g
  • czekolada gorzka

    150 g
  • cynamon mielony

    10 g
  • wanilia

    1 laska
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
Przygotowujemy ciasto: do miski wbijamy jajka, mieszamy. Dosypujemy cukier i ubijamy aż do czasu, gdy jajka delikatnie zmienią kolor i pojawi się biała piana.
Krok 2 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę ciągle mieszając. Na koniec dodajemy cynamon.
Krok 3 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
następnie dodajemy stopniowo masło i ugniatamy rękoma do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masło powinno być miękkie.
Krok 4 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
Do wyrobionego ciasta dosypujemy cynamon i wyrabiamy. Jeśli jest potrzeba dosypujemy mąki.
Krok 5 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
Szykujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy ciasto na ok ½ cm, układamy na blasze na papierze. Podobnie z drugą częścią ciasta. Następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 25 minut.
Krok 6 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
Po 25 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Za pomocą ringu lub szklanki wycinamy ciasteczka: kółeczka, księżyce - według uznania.
Krok 7 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
W międzyczasie szykujemy kąpiel wodną. Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na małym ogniu. Na wierzch stawiamy miskę, do której wrzucamy pokruszoną czekoladę i roztapiamy.
Krok 8 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
Wycięte ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, który kładziemy bezpośrednio na kratce, nie na blasze. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 min.
Krok 9 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
W międzyczasie z laski wanilii wyciągamy ziarna. Dodajemy wanilię do topiącej się czekolady.
Krok 10 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
Po ok. 10 minutach wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i przekładamy do ostygnięcia. Część ciasteczek posypujemy cukrem pudrem. Po przestudzeniu pozostałe ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną czekoladą przy pomocy pędzelka spożywczego.
Krok 11 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
Ciasteczka przekładamy na talerz i dekorujemy listkami mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

26.03.2018 19:44
Idealne do kawki. :)

bietka

22.10.2016 19:45
smaczne ciasteczka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat