Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 400 g
masło 150 g
cukier 100 g
jajko 2 szt.
cukier puder 30 g
czekolada gorzka 150 g
Cynamon mielony Prymat 10 g
wanilia 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto: do miski wbijamy jajka, mieszamy. Dosypujemy cukier i ubijamy aż do czasu, gdy jajka delikatnie zmienią kolor i pojawi się biała piana.
Krok 1 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
2
Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę ciągle mieszając. Na koniec dodajemy cynamon.
Krok 2 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
3
następnie dodajemy stopniowo masło i ugniatamy rękoma do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masło powinno być miękkie.
Krok 3 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
4
Do wyrobionego ciasta dosypujemy cynamon i wyrabiamy. Jeśli jest potrzeba dosypujemy mąki.
Krok 4 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
5
Szykujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy ciasto na ok ½ cm, układamy na blasze na papierze. Podobnie z drugą częścią ciasta. Następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 25 minut.
Krok 5 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
6
Po 25 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Za pomocą ringu lub szklanki wycinamy ciasteczka: kółeczka, księżyce - według uznania.
Krok 6 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
7
W międzyczasie szykujemy kąpiel wodną. Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na małym ogniu. Na wierzch stawiamy miskę, do której wrzucamy pokruszoną czekoladę i roztapiamy.
Krok 7 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
8
Wycięte ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, który kładziemy bezpośrednio na kratce, nie na blasze. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 min.
Krok 8 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
9
W międzyczasie z laski wanilii wyciągamy ziarna. Dodajemy wanilię do topiącej się czekolady.
Krok 9 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
10
Po ok. 10 minutach wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i przekładamy do ostygnięcia. Część ciasteczek posypujemy cukrem pudrem. Po przestudzeniu pozostałe ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną czekoladą przy pomocy pędzelka spożywczego.
Krok 10 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto
11
Ciasteczka przekładamy na talerz i dekorujemy listkami mięty.
Krok 11 - Ciasteczka i muffiny: Doradca Smaku III, odc. 59: Kruche ciasteczka z cynamonem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.03.2018 19:44
Idealne do kawki. :)
bietka 22.10.2016 19:45
smaczne ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak