Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
czekolada gorzka
-
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
śmietana 30%
-
papryczka chili
szczepta -
mandarynka
skórka -
jajko
3 -
sól
-
miód
60 ml -
orzechy pekan
30 g
Polewa
-
cukier brązowy
100 g -
woda
30 ml -
czekolada gorzka
30 g -
kakao
1 łyżka -
śmietana 30%
30 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 listki
Dodatki
-
owoce leśne
coulis -
orzechy pekan
Przepis i sposób przygotowania Mus czekoladowy
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj imbir i chili. Całość zalej słodką śmietanką oraz świeżo startą skórką z mandarynki.
Podgrzewaj na delikatnym ogniu, aż czekolada się rozpuści i wszystko połączy się w jedną całość.
W międzyczasie ubij na sztywno 3 białka. Nie zapomnij dodać do nich soli morskiej, dzięki temu piana nieopadanie.
Do osobnej miski włóż 3 żółtka, miód i ubij na puszysty kogel-mogel. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, połącz je w jedną całość.
Do miski z roztopioną czekoladą, dodaj masę z żółtkami, garść pokruszonych orzechów pekan i ubite białka.
Mieszaj bardzo delikatnie, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Następnie przełóż mus do foremek i odstaw na około 8 godzin do lodówki.
Polewa
W garnku wymieszaj brązowy cukier, wodę i gotuj przez około 3 minuty. Następnie dodaj gorzką czekoladę, kakao i wszystko dokładnie wymieszaj. Kiedy masa lekko przestygnie, dodaj słodką śmietankę oraz 4 listki wcześniej namoczonej żelatyny. Całość dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną masą polej gotowy mus czekoladowy. Odstaw jeszcze na 2 godziny do lodówki, aby polewa zgęstniała. Delikatny mus czekoladowy podawaj z pokruszonymi orzeszkami pekan i z owocowym coulis.
Komentarze (1)