Oczyszczonego i wypatroszonego szczupaka umyć pod bieżącą wodą,osuszyć ,ostrożnie oddzielić mięso od ości i skóry,cebulę obrać,pokroić w kostkę ,zeszklić na oliwie,wymieszać z połową mięsa z ryb oraz namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą bułką.Następnie całośc przepuścić przez maszykę do mięsa ,dodać odzynki,chrzan i żółtka ,ponownie wymieszać ,przyprawić do smaku solą i pieprzem,na skórze ryby rozłożyc najpierw pozostałe mięso szczupaka,a następnie przygotowany farsz,uformować rulon,dodatkowo zawinąć w natłuszczoną lnianą ściereczkęoba końce zawiąać nitką, włożyć do garnka z wrzącym bulionem warzywnym,dodać listek laurowy,ziele angielskie,gotować około 50 min,roladę wyjąc z bulionu,pozostawić do wystudzenia ,rozwinąć ze ściereczki ,pokroić na porcje,przełożyć do półmiska i udekorować plasterkami cytryny.