odc. 19 Mój przepis na

Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół z kury Kucharek

    500 ml
  • kiełbasa biała

    500 g surowej
  • suszone borowiki

    2 łyżki pudru
  • cebula

    1
  • ząbki czosnku

    2
  • masło

    2 łyżki
  • zakwas na żur

    1 l naturalnego
  • chrzan tarty

    2-3 łyżki
  • śmietana 30%

    100 ml
  • jajka przepiórcze

    kilka
  • liść laurowy

    do smaku
  • ziele angielskie całe

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • majeranek otarty

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19 foto
Do dużego garnka z gotującym się rosołem wkładamy ponakłuwaną kiełbasę. Dzięki temu szybciej się ugotuje i nie będzie pękała w czasie gotowania. Do gotującego się rosołu dodajemy również kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego.
Krok 3 - Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19 foto
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i masło. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekane ząbki czosnku i chwilę podsmażamy.
Krok 4 - Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19 foto
Po kilku minutach wyjmujemy z rosołu kiełbasę, do garnka dodajemy puder z suszonych borowików – aby przygotować puder wystarczy wrzucić suszone grzyby do miksera i miksować aż do uzyskania pudru. Do rosołu dodajemy zakwas, zeszkloną cebulę z czosnkiem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy chrzan i śmietanę, całość przyprawiamy do smaku. Tak przygotowany żur podawać z kawałkami białej kiełbasy i ugotowanymi, przekrojonymi na pół jajkami przepiórczymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 01.12.2016 18:02
Wygląda pięknie
BOSS75 28.03.2016 14:49
identyczny jak u mojej mamy :)
Ola1young 24.03.2016 20:02
doskonały żurek ,lubie taki :)
sezamek 24.03.2016 18:05
Tak jak lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat