Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka
chrzan tarty
1 łyżka
Sklep Prymat
koperek
Sklep Prymat
mąka pszenna
2,5 łyżki
Kucharek Smak Natury
Sklep Prymat
śmietana 30%
masło
1,5 łyżki
cytryna
1 szt.
Liść lubczyku suszony Prymat
cukier
1 łyżka
rodzynki
1 łyżka
ryż

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce

Kroki postępowania

1
Do gorącej wody dodajemy przyprawę uniwersalną Kucharek Smak Natury i liście lubczyku.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
2
W powstałym wywarze gotujemy kurczaka przez 20- 25 minut.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
3
Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy 2, 5 łyżki mąki i smażymy około 1 minuty.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
4
Następnie dodajemy ostudzony bulion do zasmażki i dokładnie mieszamy. Dodajemy rodzynki, łyżkę cukru, troszkę startej skórki cytryny oraz sok z połowy cytryny, świeżo mielony pieprz i śmietanę.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
5
Dodajemy 1 łyżkę chrzanu.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
6
Do sosu przekładamy ugotowane kawałki kurczaka, gotujemy go jeszcze ok. 2 minuty i nakładamy na talerz.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
7
Podajemy z ryżem i sosem.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.05.2015 14:10
ten kurczaczek musi być pyszny : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak