Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce

Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • koperek

  • mąka pszenna

    2,5 łyżki
  • Kucharek Smak Natury

  • śmietana 30%

  • masło

    1,5 łyżki
  • cytryna

    1 szt.
  • liść lubczyku

  • cukier

    1 łyżka
  • rodzynki

    1 łyżka
  • ryż

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
Do gorącej wody dodajemy przyprawę uniwersalną Kucharek Smak Natury i liście lubczyku.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
W powstałym wywarze gotujemy kurczaka przez 20- 25 minut.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy 2, 5 łyżki mąki i smażymy około 1 minuty.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
Następnie dodajemy ostudzony bulion do zasmażki i dokładnie mieszamy. Dodajemy rodzynki, łyżkę cukru, troszkę startej skórki cytryny oraz sok z połowy cytryny, świeżo mielony pieprz i śmietanę.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
Dodajemy 1 łyżkę chrzanu.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
Do sosu przekładamy ugotowane kawałki kurczaka, gotujemy go jeszcze ok. 2 minuty i nakładamy na talerz.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 44: Ferkase - Kurczak w potrawce foto
Podajemy z ryżem i sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

03.05.2015 14:10
ten kurczaczek musi być pyszny : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat