Mój przepis na… : Zupa ogórkowa z wędzonymi żeberkami, odc. 1

odc. 1 Mój przepis na

Mój przepis na… : Zupa ogórkowa z wędzonymi żeberkami, odc. 1

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wędzone

    200 g
  • rosół z kury Kucharek

    1,5 l
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    3 łyżki
  • marchew

    1 mała
  • pietruszka

    1 mała
  • seler

    1/4 sztuki
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • Koperek suszony Prymat

    szczypta
  • Przecier ogórkowy Smak

    1 słoik
  • śmietana 30%

    150 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mój przepis na… : Zupa ogórkowa z wędzonymi żeberkami, odc. 1

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na… : Zupa ogórkowa z wędzonymi żeberkami, odc. 1 foto
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Mój przepis na… : Zupa ogórkowa z wędzonymi żeberkami, odc. 1 foto
W garnku przygotowujemy 1,5 l rosołu z kury, przygotowanego na 2 kostkach rosołowych. Do gotującego się rosołu wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki żeberka. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego oraz 6 liści laurowych. Gotujemy do momentu aż żeberka będą miękkie.
Krok 3 - Mój przepis na… : Zupa ogórkowa z wędzonymi żeberkami, odc. 1 foto
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na patelni z połową rozgrzanego masła. Do cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchew, pietruszkę i seler.
Krok 4 - Mój przepis na… : Zupa ogórkowa z wędzonymi żeberkami, odc. 1 foto
Gdy żeberka będą miękkie, wyjmujemy je z rosołu, a do garnka wrzucamy pokrojone w drobną kostkę surowe ziemniaki i włoszczyzną z patelni. Przyprawiamy do smaku suszonym koperkiem i pieprzem. Na patelni na której wcześniej smażyliśmy warzywa rozgrzewamy pozostałe masło i wykładamy Przecier ogórkowy. Chwilę podsmażamy. Z ugotowanych żeberek obieramy mięso, drobno je siekamy i przekładamy do zupy. Całość gotujemy. Gdy ziemniaki są miękkie, zmniejszamy ogień, do zupy dodajemy podsmażony przecier oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 5 - Mój przepis na… : Zupa ogórkowa z wędzonymi żeberkami, odc. 1 foto
Na koniec wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotową zupę możemy udekorować kiełkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Agnieszka-87-25 24.04.2017 15:34
musi mieć bardzo fajny smak wędoznki
Babeczka35 29.02.2016 21:44
Pyszna zupka:) Uwielbiam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat