Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie
10-12 godzin przed przygotowaniem chleba dokarmić zakwas, czyli wymieszać ze szklanką wody i szklanką mąki żytniej. Całość zamieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią, solą, drożdżami, dodać zakwas i pozostałą część wody. Dokładnie wyrabiać przez minimum 5 minut (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godz. Po tym czasie wymieszać, odłożyć zakwas na następne pieczenie. Dodać ziarna, wymieszać, rozłożyć do foremek (mi wychodzą 2 duże keksówki).
Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury i włożyć blaszki. Piec 10-15 minut (grzanie górne i dolne) do zrumienienia, następnie zmniejszyć temperaturę do 170-180 stopni i piec 45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wytrząsnąć chleb z foremek, posmarować dwukrotnie każdy bochenek wrzątkiem - aby skórka z góry nie była zbyt twarda. Odstawić na kratkę do ostygnięcia.