Budyń z grzybów

Budyń z grzybów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    1 kg
  • masło

    20 dag
  • jajka

    6 sztuk
  • cebula biała

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pieprz czamy mielony Prymat

    do smaku
  • czosnek Prymat

    do smaku
  • kasza manna

    60 dag
  • olej

    do smaku
  • bułka tarta

    6-7 łyżek
  • jaja na twardo

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namaczamy w zimnej wodzie ok 12godzin. Następnie odsączamy grzybu i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Jajka ugotowane na twardo kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor. Gotujemy kasze manna ok 20min by była kleista i studzimy. Składniki mieszamy ze sobą - grzyby, jajka posiekane, cebulkę zarumienioną, kasze manną, żółtka oraz bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę dodając szczyptę soli. Mieszamy z masą grzybową. Wylewamy masę na formę keksową wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, a następnie gotujemy w kąpieli wodnej ok 80-100 min. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

22.12.2013 19:29
świetny pomysł

Łukasz15

17.05.2013 15:44
Ciekawy pomysł

mirosława4

26.11.2012 17:16
bardzo ciekawy przepis i ciekawe jak smakuje taki budyń

caralajna

01.08.2012 00:26
ciekawe

caralajna

01.08.2012 00:26
ciekawe

RenataZ-et

23.07.2012 21:24
rewelacja

pioge7

20.02.2012 16:01
mniam

marchewka

13.10.2011 23:27
wow, coś nowego, ciekawa jestem jak smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat