Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z greckim smaczkiem
Kurczaka obrać ze skórek i kości . Podzielić na cienkie ,, płatki \" .Na patelni rozgrzać olej z masłem i podgrzać kurczaka doprawiając jednocześnie przyprawą Gyros .
Jogurt zmieszać z ogórkiem , roztartym z odrobiną soli czosnkiem, pokrojoną natką pietruszki , pestkami dyni , białym serem i 2 łyżkami oleju .Doprawić solą i pieprzem mielonym ( sos robić kilka minut przed podaniem bo ogórki puszczają sok i jak postoi to może być za rzadki ).
Podawać gorące placki obłożone kawałkami pikantnego kurczaka z dipem a la sos zaziki podanym osobno .
Podpowiadam , ze jest to doskonałe danie które można przygotować z zapasów . Jak smażę placki ziemniaczane to część z nich studzę , zawijam każdy placek w folię aluminiową i mrożę . Potem wsadzam tylko do piekarnika i podgrzewam . Tak samo z kurczakiem .Raz na jakiś czas piekę kurczaka ( lub kupuję takiego z rożna ) , obieram i mrożę w porcjach . Jak potrzebuję to tylko wyciągam .
Można też po prostu usmażyć pierś z kurczaka doprawioną przyprawą Gyros i ją wykorzystać do tej potrawy .