Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Główne składniki:
-
bakłażan
2 sztuki -
mięso wołowe
400 g -
sól morska Prymat w młynku
(do smaku) -
Pieprz czarny Prymat w młynku
(do smaku) -
Tymianek suszony Prymat
2 łyżeczki -
oliwa extra virgin
do polania bakłażanów -
czosnek
3 ząbki -
cebula
1 sztuka -
Goździki całe Prymat
8 sztuk -
cukier
3 łyżeczki -
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Oregano suszone Prymat
2 łyżki -
pomidory
5-6 sztuk -
woda
(opcjonalnie) -
pietruszka zielona
1 pęczek -
zielona cebulka
1 pęczek -
mięta liście
10 sztuk
Beszamel:
-
mąka
50 g -
masło
50 g -
mleko
300 ml -
Pieprz czarny Prymat w młynku
(do smaku) -
sól morska Prymat w młynku
(do smaku) -
żółtko jajek
1 sztuka -
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka -
oliwa
1 łyżka -
parmezan starty
50 g
Dodatki:
-
jogurt grecki
2-3 łyżki -
rukola
(do smaku) liście -
Oliwki kalamata
kilka sztuk
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Papoutsakia wg Piotra Ogińskiego
Bakłażany dzielimy na pół i nakrawamy, tak aby nie przeciąć skórki. Następnie przekładamy je na blaszkę do pieczenia, solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Polewamy bakłażany oliwą i wcieramy w nie wszystko dokładnie. Bakłażany obracamy środkami na spód i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, lub do miękkości.
W międzyczasie na patelnię wlewamy oliwę i wsypujemy goździki.
Kiedy olej złapie temperaturę dodajemy czosnek, cebulę, cukier, cynamon, oregano oraz mięso i podsmażamy do momentu aż z mięsa wyparuje cała woda i będzie lekko brązowe.
Następnie mięso solimy, pieprzymy, dodajemy pomidory i dusimy ok 15 minut (jeżeli pomidory są mięsiste dodajemy również wodę).
W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką rózgową, tak by nie powstały grudki.
Kiedy mąka połączy się z masłem i zacznie się gotować dolewamy mleka i czekamy aż sos zacznie się gotować, pamiętając o tym, aby cały czas go mieszać.
Gotowy beszamel doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy oliwę i energicznie mieszając dodajemy 1 żółtko. Na samym końcu dodajemy parmezan oraz oregano.
Z upieczonych bakłażanów wyciągamy miąższ, który dodajemy do farszu wraz z miętą, pietruszką oraz zieloną cebulką.
Farsz dokładnie mieszamy i nadziewamy bakłażany, które następnie polewamy beszamelem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Papoutsakię podajemy z jogurtem greckim, rukolą oraz oliwkami kalamata.
Smacznego!
Jeżeli uwielbiacie poznawać smaki z różnych zakątków świata sprawdźcie koniecznie przepis na Rendang curry
Jogurt grecki można zastąpić kwaśną śmietaną 18%![]()
Komentarze (0)