Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Papoutsakia wg Piotra Ogińskiego

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Prosto ze słonecznej Grecji, przepyszna papoutsakia przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego.

Podobno bakłażany przyrządzone w ten sposób przypominają wyglądem paradne obuwie żołnierzy odbywających wartę na placu Syntagma w Atenach, stąd alternatywna nazwa potrawy: little shoes, czyli małe buty. Sprawdźcie sami!

Składniki:

Główne składniki:

bakłażan 2 sztuki
mięso wołowe 400 g
sól morska Prymat w młynku (do smaku)
Pieprz czarny Prymat w młynku (do smaku)
Tymianek suszony Prymat 2 łyżeczki
oliwa extra virgin do polania bakłażanów
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
Goździki całe Prymat 8 sztuk
cukier 3 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 2 łyżki
pomidory 5-6 sztuk
woda (opcjonalnie)
pietruszka zielona 1 pęczek
zielona cebulka 1 pęczek
mięta liście 10 sztuk

Beszamel:

mąka 50 g
masło 50 g
mleko 300 ml
Pieprz czarny Prymat w młynku (do smaku)
sól morska Prymat w młynku (do smaku)
żółtko jajek 1 sztuka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
parmezan starty 50 g

Dodatki:

jogurt grecki 2-3 łyżki
rukola (do smaku) liście
Oliwki kalamata kilka sztuk

Porada

Jogurt grecki można zastąpić kwaśną śmietaną 18%

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Papoutsakia wg Piotra Ogińskiego

Bakłażany dzielimy na pół i nakrawamy, tak aby nie przeciąć skórki. Następnie przekładamy je na blaszkę do pieczenia, solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Polewamy bakłażany oliwą i wcieramy w nie wszystko dokładnie. Bakłażany obracamy środkami na spód i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, lub do miękkości.

W międzyczasie na patelnię wlewamy oliwę i wsypujemy goździki.

Kiedy olej złapie temperaturę dodajemy czosnek, cebulę, cukier, cynamon, oregano oraz mięso i podsmażamy do momentu aż z mięsa wyparuje cała woda i będzie lekko brązowe.

Następnie mięso solimy, pieprzymy, dodajemy pomidory i dusimy ok 15 minut (jeżeli pomidory są mięsiste dodajemy również wodę).

W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką rózgową, tak by nie powstały grudki.

Kiedy mąka połączy się z masłem i zacznie się gotować dolewamy mleka i czekamy aż sos zacznie się gotować, pamiętając o tym, aby cały czas go mieszać.

Gotowy beszamel doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy oliwę i energicznie mieszając dodajemy 1 żółtko. Na samym końcu dodajemy parmezan oraz oregano.

Z upieczonych bakłażanów wyciągamy miąższ, który dodajemy do farszu wraz z miętą, pietruszką oraz zieloną cebulką.

Farsz dokładnie mieszamy i nadziewamy bakłażany, które następnie polewamy beszamelem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Papoutsakię podajemy z jogurtem greckim, rukolą oraz oliwkami kalamata.

Smacznego!

 

Jeżeli uwielbiacie poznawać smaki z różnych zakątków świata sprawdźcie koniecznie przepis na Rendang curry

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak