Co na obiad: Papoutsakia wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Papoutsakia wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Prosto ze słonecznej Grecji, przepyszna papoutsakia przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego.

Podobno bakłażany przyrządzone w ten sposób przypominają wyglądem paradne obuwie żołnierzy odbywających wartę na placu Syntagma w Atenach, stąd alternatywna nazwa potrawy: little shoes, czyli małe buty. Sprawdźcie sami!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki:

  • bakłażan

    2 sztuki
  • mięso wołowe

    400 g
  • sól morska Prymat w młynku

    (do smaku)
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    (do smaku)
  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • oliwa extra virgin

    do polania bakłażanów
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • Goździki całe Prymat

    8 sztuk
  • cukier

    3 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Oregano suszone Prymat

    2 łyżki
  • pomidory

    5-6 sztuk
  • woda

    (opcjonalnie)
  • pietruszka zielona

    1 pęczek
  • zielona cebulka

    1 pęczek
  • mięta liście

    10 sztuk

Beszamel:

  • mąka

    50 g
  • masło

    50 g
  • mleko

    300 ml
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    (do smaku)
  • sól morska Prymat w młynku

    (do smaku)
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • parmezan starty

    50 g

Dodatki:

  • jogurt grecki

    2-3 łyżki
  • rukola

    (do smaku) liście
  • Oliwki kalamata

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Papoutsakia wg Piotra Ogińskiego

Bakłażany dzielimy na pół i nakrawamy, tak aby nie przeciąć skórki. Następnie przekładamy je na blaszkę do pieczenia, solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Polewamy bakłażany oliwą i wcieramy w nie wszystko dokładnie. Bakłażany obracamy środkami na spód i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, lub do miękkości.

W międzyczasie na patelnię wlewamy oliwę i wsypujemy goździki.

Kiedy olej złapie temperaturę dodajemy czosnek, cebulę, cukier, cynamon, oregano oraz mięso i podsmażamy do momentu aż z mięsa wyparuje cała woda i będzie lekko brązowe.

Następnie mięso solimy, pieprzymy, dodajemy pomidory i dusimy ok 15 minut (jeżeli pomidory są mięsiste dodajemy również wodę).

W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką rózgową, tak by nie powstały grudki.

Kiedy mąka połączy się z masłem i zacznie się gotować dolewamy mleka i czekamy aż sos zacznie się gotować, pamiętając o tym, aby cały czas go mieszać.

Gotowy beszamel doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy oliwę i energicznie mieszając dodajemy 1 żółtko. Na samym końcu dodajemy parmezan oraz oregano.

Z upieczonych bakłażanów wyciągamy miąższ, który dodajemy do farszu wraz z miętą, pietruszką oraz zieloną cebulką.

Farsz dokładnie mieszamy i nadziewamy bakłażany, które następnie polewamy beszamelem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Papoutsakię podajemy z jogurtem greckim, rukolą oraz oliwkami kalamata.

Smacznego!

 

Jeżeli uwielbiacie poznawać smaki z różnych zakątków świata sprawdźcie koniecznie przepis na Rendang curry

Doradca Smaku
Jogurt grecki można zastąpić kwaśną śmietaną 18%

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat