Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Papoutsakia wg Piotra Ogińskiego
Bakłażany dzielimy na pół i nakrawamy, tak aby nie przeciąć skórki. Następnie przekładamy je na blaszkę do pieczenia, solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Polewamy bakłażany oliwą i wcieramy w nie wszystko dokładnie. Bakłażany obracamy środkami na spód i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, lub do miękkości.
W międzyczasie na patelnię wlewamy oliwę i wsypujemy goździki.
Kiedy olej złapie temperaturę dodajemy czosnek, cebulę, cukier, cynamon, oregano oraz mięso i podsmażamy do momentu aż z mięsa wyparuje cała woda i będzie lekko brązowe.
Następnie mięso solimy, pieprzymy, dodajemy pomidory i dusimy ok 15 minut (jeżeli pomidory są mięsiste dodajemy również wodę).
W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką rózgową, tak by nie powstały grudki.
Kiedy mąka połączy się z masłem i zacznie się gotować dolewamy mleka i czekamy aż sos zacznie się gotować, pamiętając o tym, aby cały czas go mieszać.
Gotowy beszamel doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy oliwę i energicznie mieszając dodajemy 1 żółtko. Na samym końcu dodajemy parmezan oraz oregano.
Z upieczonych bakłażanów wyciągamy miąższ, który dodajemy do farszu wraz z miętą, pietruszką oraz zieloną cebulką.
Farsz dokładnie mieszamy i nadziewamy bakłażany, które następnie polewamy beszamelem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Papoutsakię podajemy z jogurtem greckim, rukolą oraz oliwkami kalamata.
Smacznego!
Jeżeli uwielbiacie poznawać smaki z różnych zakątków świata sprawdźcie koniecznie przepis na Rendang curry