Przepis dnia III, odc. 55: Gyros zapiekany pod serem feta

Przepis dnia III, odc. 55: Gyros zapiekany pod serem feta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    600 g
  • olej

    4 łyżki
  • Mój przepis na: klasyczny gyros

    1 opakowanie
  • cebula biała

    1 szt.
  • papryka zielona

    1 szt.
  • śmietana 18 proc

    500 ml
  • ketchup łagodny

    1 łyżka
  • ser feta

    100 g
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • oliwki czarne

    do smaku
  • oliwki zielone

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 55: Gyros zapiekany pod serem feta foto
Mój przepis na: klasyczny gyros połączyć z 4 łyżkami oleju i wymieszać.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 55: Gyros zapiekany pod serem feta foto
600g karkówki pokroić w cienkie paski i dokładnie obtoczyć w powstałej marynacie.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 55: Gyros zapiekany pod serem feta foto
Zamarynowane mięso smażyć na rozgrzanej patelni przez około 10 minut, przewracając od czasu do czasu i odstawić do przestygnięcia.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 55: Gyros zapiekany pod serem feta foto
Pokroić w kostkę cebulę oraz paprykę, wrzucić do garnka, przykryć wodą i gotować na wolnym ogniu aż zmiękną a woda odparuje. Dodać śmietankę i ketchup i gotować na wolnym ogniu aż się lekko zredukuje.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 55: Gyros zapiekany pod serem feta foto
Przełożyć Gyrosa do ceramicznego lub żaroodpornego naczynia i polać sosem, posypać tartym serem feta, obsypać posiekaną natką pietruszki na wierzchu. Piec w rozgrzanym do 160 st. C pierniku przez ok. 8 minut aż ser się zrumieni. Wyjmujemy naczynie z pieca i na wierzchu naszego dania układamy zielone i czarne oliwki oraz listki ziół do dekoracji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monika-twin

17.11.2014 22:58
\Fajnie ze feta, super.

Marta Ryżek-Kalkowska

17.11.2014 22:17
Bardzo apetyczny pomysł:)

Kluska_87

17.11.2014 19:51
Lubię zapiekać ser feta, dziękuje za nowy pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat