Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25

5.0
(133)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 2 szt.
cukinia 1 szt.
cebula 1 szt.
mięso jagnięce bez kości 300 g mielone
pomidory pelati 1 puszka
bulion drobiowy 150-200 ml
pomidor 1 szt. bez skóry
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko 500 ml
oliwa 30 ml
parmezan
Liść laurowy suszony Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25

Kroki postępowania

1
Bakłażany obieramy i kroimy w podłużne, jednocentymetrowe plastry. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu oliwą. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez 10–15 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25 foto
2
Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą. Doprawiamy solą i dodajemy liść laurowy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy mięso jagnięce.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25 foto
3
Doprawiamy kminem rzymskim. Po upływie 7–8 minut dodajemy pomidory pelati. Gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dolewamy wywar drobiowy.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25 foto
4
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przy użyciu trzepaczki. Następnie dolewamy mleko i bardzo dokładnie mieszamy, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25 foto
5
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry bakłażana i masę warzywno-mięsną, następnie pokrojonego w plastry pomidora. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25 foto
6
Pieczemy w temperaturze 180˚C przez 20–25 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 16.04.2018 23:16
Smakowite i kuszące danie aż nas ochota naszła jak patrzeliśmy;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak