Klasyczny gyros

Klasyczny gyros

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    600 g
  • olej

    4 łyżki
  • Mój przepis na klasyczny gyros Prymat

    1 opakowanie
  • cebula

    1 szt.
  • papryka zielona

    1 szt.
  • śmietana 18 proc

    500 ml
  • ketchup łagodny

    1 łyżka
  • ser feta

    100 g
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • oliwki czarne

  • oliwki zielone

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Klasyczny gyros

Kroki postępowania

Krok 1 - Klasyczny gyros foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Klasyczny gyros foto
Zawartość opakowania połączyć z 4 łyżkami oleju i wymieszać. 600 g karkówki pokroić w cienkie paski i dokładnie obtoczyć w powstałej marynacie.
Krok 3 - Klasyczny gyros foto
Zamarynowane mięso smażyć na rozgrzanej patelni przez około 10 minut, przewracając od czasu do czasu i odstawić do przestygnięcia.
Krok 4 - Klasyczny gyros foto
Pokroić w kostkę cebulę oraz paprykę, wrzucić do garnka, przykryć wodą i gotować na wolnym ogniu, aż zmiękną, a woda odparuje. Dodać śmietankę i ketchup i gotować na wolnym ogniu, aż się lekko zredukuje. Przełożyć Gyrosa do ceramicznego lub żaroodpornego naczynia i polać sosem, posypać tartym serem feta, położyć posiekaną pietruszkę na wierzchu i piec w rozgrzanym do 160 °C pierniku ok. 8 minut.
Krok 5 - Klasyczny gyros foto
Wyjmujemy naczynie z pieca i na wierzch dania układamy zielone i czarne oliwki Smak oraz listki ziół do dekoracji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

olyabuziaczek 06.10.2014 15:30
mniam :)
misiek4286 02.10.2014 14:06
uwielbiam :)
Futka 30.09.2014 13:06
Przepyszny i aromatyczny :)
bietka 30.09.2014 12:14
gyros może i klasyczny, ale za to jaki pyszny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat