Jabłka w cieście drożdżowym

Jabłka w cieście drożdżowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5 dkg
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier puder

    10 dkg
  • cukier wanilowy

    1 sztuka
  • żółtka jaj

    2 sztuki
  • woda letnia

    2 szklanki
  • margaryna

    10 dkg
  • marmolada twarda

    do smaku
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • jabłka

    4 średnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w wodzie dodać żółtka, wyrobić z mąką, cukrem pudrem,cukrem waniliowy wyrobić na koniec dodać rozpuszczoną schłodzoną margarynę. Wyrobić ciasto drożdżowe.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół wydrążyć gniazda. Do otworów można dać twarda marmoladę lub posypać cynamonem
Jabłka okleic ciastem. Piec w piekarniku 180-200 C
Na górę można zrobić posypkę

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (73)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaKa

07.03.2014 20:23
na pewno smaczne

zbigniew1975

19.10.2013 21:17
mniam pycha

IKrakowianka

21.10.2012 17:58
super

Anna138

04.10.2012 23:28
pyszne

Rybciia

02.07.2012 10:02
pyszne!!!

cooleczka

21.05.2012 21:45
świetny pomysł :)

fictor123

02.05.2012 13:34
super

Piotr24

31.03.2012 19:35
jutro spróbuję

agogo2

12.03.2012 22:48
dobre

jogobella23

10.02.2012 09:49
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat