Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem
Do dużej miski przesyp mąkę oraz suche drożdże i całość dobrze wymieszaj. Dodaj cukier puder, jajka, miękkie masło i szczyptę soli. Na koniec dodaj letnią wodę.
Ciasto wyrabiaj w robocie kuchennym, do uzyskania konsystencji nieklejącego się ciasta. Przykryte ściereczką ciasto pozostaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki, a następnie w plasterki. Do pokrojonych jabłek dodaj przyprawę do piernika oraz cukier trzcinowy i całość wymieszaj. W międzyczasie posiekaj orzechy.
Ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na cztery części. Z każdej części rozwałkuj cienki prostokąt o wymiarach około 15 x 45 cm, a następnie wytnij z niego trójkąty.
Na szerszą część ciasta wyłóż nadzienie jabłkowe i posyp odrobiną orzechów. Zwiń na kształt rogalików i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 20-25 minut aż rogaliki staną się złociste.
Ostudź i posyp cukrem pudrem.