Drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem to uczta dla podniebienia! Wspaniałe połączenie miękkiego, puszystego ciasta drożdżowego ze smakiem soczystych, sezonowych jabłek posypanych cynamonem i siekanymi orzechami włoskimi, będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej, jesiennej kawy :) 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    800 g
  • drożdże suche

    7 g
  • cukier puder

    150 g
  • masło

    100 g
  • jajka duże

    2 sztuki
  • woda letnia

    350 ml
  • sól

    szczypta

Nadzienie:

  • jabłka

    1 kg
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy

    6 łyżek
  • orzechy włoskie siekane

    50 g
  • cukier puder do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużej miski przesyp mąkę oraz suche drożdże i całość dobrze wymieszaj. Dodaj cukier puder, jajka, miękkie masło i szczyptę soli. Na koniec dodaj letnią wodę.

Ciasto wyrabiaj w robocie kuchennym, do uzyskania konsystencji nieklejącego się ciasta. Przykryte ściereczką ciasto pozostaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki, a następnie w plasterki. Do pokrojonych jabłek dodaj przyprawę do piernika oraz cukier trzcinowy i całość wymieszaj. W międzyczasie posiekaj orzechy.

 

Ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na cztery części. Z każdej części rozwałkuj cienki prostokąt o wymiarach około 15 x 45 cm, a następnie wytnij z niego trójkąty. 

Na szerszą część ciasta wyłóż nadzienie jabłkowe i posyp odrobiną orzechów. Zwiń na kształt rogalików i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 20-25 minut aż rogaliki staną się złociste.

Ostudź i posyp cukrem pudrem.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat