odc. 52 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 szt.
  • drożdże

  • mąka

    125 g
  • jajka

    2 szt.
  • mleko

    200 ml
  • olej

  • cynamon mielony

  • cukier puder

  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami foto
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone w odrobinie wody drożdże. Mieszamy powoli i delikatnie. Następnie dodajemy żółtka z dwóch jajek. Mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami foto
Powoli dodajemy mleko i znów mieszamy aż masa na ciasto będzie gładka (ręcznie - ok. 5 minut).
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami foto
Do drugiej miseczki wlewamy oddzielone wcześniej od żółtek białka jajek. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Tak ubite białka dodajemy do gładkiej masy i wszystko mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami foto
Następnie kroimy jabłka w średniej grubości plastry. Na patelni podgrzewamy olej.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami foto
Każdy plaster jabłka obtaczamy w masie i układamy na patelni. Smażymy przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie placuszka zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć tłuszcz.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami foto
Placuszki układamy na talerzu, dekorujemy listkiem mięty, a całość posypujemy cynamonem mielonym Prymat oraz cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat