Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami

5.0
(37)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 2 szt.
drożdże
mąka 125 g
jajko 2 szt.
mleko 200 ml
olej
Cynamon mielony Prymat
cukier puder
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone w odrobinie wody drożdże. Mieszamy powoli i delikatnie. Następnie dodajemy żółtka z dwóch jajek. Mieszamy.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami foto
2
Powoli dodajemy mleko i znów mieszamy aż masa na ciasto będzie gładka (ręcznie - ok. 5 minut).
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami foto
3
Do drugiej miseczki wlewamy oddzielone wcześniej od żółtek białka jajek. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Tak ubite białka dodajemy do gładkiej masy i wszystko mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami foto
4
Następnie kroimy jabłka w średniej grubości plastry. Na patelni podgrzewamy olej.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami foto
5
Każdy plaster jabłka obtaczamy w masie i układamy na patelni. Smażymy przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie placuszka zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć tłuszcz.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami foto
6
Placuszki układamy na talerzu, dekorujemy listkiem mięty, a całość posypujemy cynamonem mielonym Prymat oraz cukrem pudrem.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak