Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RYŻ Z JABŁKAMI I Z CYNAMONEM

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 litr
cytryna do skropienia tartych jabłek
masło do wysmarowania naczynia żaroodp
cukier kryształ do smaku
cukier waniliowy 1 paczka
cynamon Prymat do smaku
szczypta soli do mleka
ryż biały 2 (ugotowany na sypko)
jabłko winne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: RYŻ Z JABŁKAMI I Z CYNAMONEM

Ugotować na sypko, na pół twardo ryż w woreczkach na mleku z odrobiną soli i masła przez 15 minut.
Woreczki muszą być całkowicie zanurzone w mleku.
Potem go wyjąć z mleka i wysypać z woreczków.

Umyć, obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie potrzeć je na tarce z grubymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy : warstwę ryżu+warstwę jabłek, a na koniec znów ryż.
Zapiec w piekarniku do zrumienia-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu, posypać cukrem i cynamonem.

Dodatkowo ryż można spożywać z dżemem własnej roboty, np. z wiśniowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.02.2017 23:31
Dziękuję za komentarze. Wszyscy dostali po plusie.
paniusiaewa 11.02.2017 15:20
Proste, lekkie i dobre na piątkowy obiad.
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 21:16
PYSZNY COŚ DLA MOJEGO MĘŻA;)
Klausia 13.11.2016 21:42
Robię często
IwonaKa 26.10.2015 22:52
ale to chyba nie jabłka na zdjęciu
gusia1000 30.09.2015 00:58
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
Megg 08.12.2013 19:35
smacznie :-)
Ada-Gaba 06.11.2013 06:58
bardzo lubimy
smakoszek 10.10.2013 21:25
lubię z jabłkiem i cynamonem:)ale bez dżemu:)
malina 20.09.2013 07:33
niby takie danie jak moje a inne
plocia 16.09.2013 21:22
Ryżu z dżemem bym nie łączyła.
gusia1000 13.09.2013 22:40
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
malina 17.07.2013 20:35
często robię takie danie na obiad
gusia1000 03.05.2013 19:10
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
chrupnij-sobie.pl 23.04.2013 21:29
ale pychotka!
Kasia35 09.01.2013 20:35
smaczne
ziutula
ziutula 29.11.2012 11:06
czasem też jemy na deser
pestka 27.11.2012 12:30
smaczne danie
marianp20 17.10.2012 21:07
super przepis
gusia1000 12.10.2012 20:02
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
pycia9 02.10.2012 13:46
pycha
pycia9 02.10.2012 13:46
pycha
gusia1000 29.08.2012 21:06
Dziękuję za miłe komentarze i głosy na ten mój przepis. Pozdrawiam.
Bernadeta1 28.08.2012 00:34
szybkie i smaczne danie
okrysia 14.08.2012 20:24
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak