Przepis i sposób przygotowania na: Wojskowa grochóweczka
Groch płuczemy, zalewamy 2,5-3l wody i wstawiamy na duży ogień na około 15 minut. Dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Od czasu do czasu mieszamy i zbieramy z powierzchni tworzącą się pianę.
W międzyczasie boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do grochu. Kiełbasę kroimy w półplasterki, podsmażamy na tym samym tłuszczu i również wrzucamy do garnka. Na koniec podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na pół i dodajemy do zupy razem z cebulą. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Gdy zupa będzie już się gotować około 45 minut, wyciągamy z niej marchewkę i pietruszkę, a wrzucamy ziemniaki. Doprawiamy łyżeczką majeranku i ½ łyżeczki soli. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka, a pietruszkę wyrzucamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ważne, aby ziemniaki były miękkie.
PORADY:
1.Na drugi dzień grochówka może stać się bardzo gęsta – dodaj wtedy do niej niepełną szklankę wody.
2.Jemy z bułeczką lub z grzankami (podpieczony chleb tostowy pokrojony w kostkę).