Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

przecier ogórkowy 1 słoik
masło 2 łyżki
boczek wędzony 100 g (pokrojony w kostkę)
cebula 1 szt. (pokrojona w kostkę)
jajko 3-4 szt. (na każdą porcję)
ziemniaki 2 szt. (obrane, kostka)
śmietana kremówka 4 łyżki (30 %)
koperek 1 pęczek
kapary kilka szt.
marchew 1 szt. (kostka)
pietruszka 1 szt. (kostka)
seler 1/4 szt.
rosół z kury 1 litr
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
imbir
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem

Kroki postępowania

1
W dużym garnku na oleju podsmażyć boczek, cebulę, włoszczyznę i ziemniaki (podgotowane) pokrojone w kostkę.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
2
Smażymy i doprawiamy imbirem mielonym, dodajemy liść laurowy, pieprz czarny mielony.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
3
Całość zalać rosołem i gotować do miękkości warzyw.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
4
Na patelni, na maśle udusić odcedzony przecier z ogórków z kaparami, doprawiając imbirem i pieprzem mielonym.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
5
Po ugotowaniu się wywaru z warzywami miksujemy go. Do miksowanego wywaru z warzywami dodajemy śmietanę.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
6
Następnie dodać przecier ogórkowy z kaparami do zmiksowanego wywaru. Ewentualnie, dla smaku można dolać też sok z przecieru ogórkowego i wodę z kaparów. Zupę doprawiamy solą ziołową i pieprzem czarnym mielonym.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
7
Na patelni na maśle sadzimy jajko doprawione solą i pieprzem czarnym mielonym.
Krok 7 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
8
Zupę ogórkową podajemy ze świeżym koprem i sadzonym jajkiem na wierzchu polane odrobiną śmietany z kilkoma kaparami, doprawione świeżo mielonym pieprzem.
Krok 8 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ikosza 25.02.2015 13:08
zupa rewelacja - jest ze mnie słaby kucharz a zupa wyszła perfekcyjna ! dzieki
Marlena11 04.11.2014 10:22
Pysznie to wygląda, muszę wypróbować ten przepis:)
Christopher 15.10.2014 17:09
Smaczna ,oryginalna ogórkowa.
ajres 14.10.2014 22:40
swietne polaczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak