Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przecier ogórkowy

    1 słoik
  • masło

    2 łyżki
  • boczek wędzony

    100 g (pokrojony w kostkę)
  • cebula

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • jajka

    3-4 szt. (na każdą porcję)
  • ziemniaki

    2 szt. (obrane, kostka)
  • śmietana kremówka

    4 łyżki (30 %)
  • koperek

    1 pęczek
  • kapary

    kilka szt.
  • marchew

    1 szt. (kostka)
  • pietruszka

    1 szt. (kostka)
  • seler

    1/4 szt.
  • rosół z kury

    1 litr
  • sól ziołowa

  • pieprz czarny mielony

  • imbir

  • liść laurowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
W dużym garnku na oleju podsmażyć boczek, cebulę, włoszczyznę i ziemniaki (podgotowane) pokrojone w kostkę.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
Smażymy i doprawiamy imbirem mielonym, dodajemy liść laurowy, pieprz czarny mielony.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
Całość zalać rosołem i gotować do miękkości warzyw.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
Na patelni, na maśle udusić odcedzony przecier z ogórków z kaparami, doprawiając imbirem i pieprzem mielonym.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
Po ugotowaniu się wywaru z warzywami miksujemy go. Do miksowanego wywaru z warzywami dodajemy śmietanę.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
Następnie dodać przecier ogórkowy z kaparami do zmiksowanego wywaru. Ewentualnie, dla smaku można dolać też sok z przecieru ogórkowego i wodę z kaparów. Zupę doprawiamy solą ziołową i pieprzem czarnym mielonym.
Krok 7 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
Na patelni na maśle sadzimy jajko doprawione solą i pieprzem czarnym mielonym.
Krok 8 - Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem foto
Zupę ogórkową podajemy ze świeżym koprem i sadzonym jajkiem na wierzchu polane odrobiną śmietany z kilkoma kaparami, doprawione świeżo mielonym pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ikosza 25.02.2015 13:08
zupa rewelacja - jest ze mnie słaby kucharz a zupa wyszła perfekcyjna ! dzieki
Marlena11 04.11.2014 10:22
Pysznie to wygląda, muszę wypróbować ten przepis:)
Christopher 15.10.2014 17:09
Smaczna ,oryginalna ogórkowa.
ajres 14.10.2014 22:40
swietne polaczenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat