Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 27: Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 500 g
boczek wędzony 100 g (pokrojony w kostkę)
kapusta kiszona 400 g (pokrojona)
marchew 1 szt. (pokrojona w kostkę)
pietruszka 1 szt. (pokrojona w kostkę)
seler 1 ćwiartka (pokrojony w kostkę)
ziemniaki 2 szt. (obrane, pokrojone w kostkę
cebula 2 szt. (pokrojone w kostkę)
czosnek 2 ząbki (plastry)
rosół z kury Kucharek 2,5 litra
olej rzepakowy 2 łyżki
kasza jęczmienna 200 g (ugotowanej)
kwaśna śmietana 200 ml
natka pietruszki 1 pęczek
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 27: Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki tak, by każda część miała po 2 kostki. W dużym garnku zagotować 1,5 litra rosołu, wrzucić żeberka i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 27:  Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną foto
2
Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, doprawić pieprzem i przyprawą do bigosu i dań z kapusty, gotować do miękkości. W mniejszym garnku w 1 litrze rosołu zagotować do miękkości kapustę.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 27:  Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną foto
3
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, po wytopieniu dodać cebulę i czosnek, usmażyć na złoty kolor. Doprawić mielonym czarnym pieprzem i solą morską. Dodać ugotowana kaszę jęczmienną. Do gotującego się rosołu z żeberkami i warzywami dodać ugotowaną kapustę wraz z wywarem oraz podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 27:  Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną foto
4
Przed podaniem dodać kwaśną śmietanę i udekorować gałązkami świeżej natki pietruszki.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 27:  Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.03.2014 09:02
Dla mnie,to nowość kapuśniaku z kaszą jeszcze nigdy nie jadłam,a kapuśniak bardzo lubimy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak