Przepis dnia II, odc. 27: Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną

Przepis dnia II, odc. 27: Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    500 g
  • boczek wędzony

    100 g (pokrojony w kostkę)
  • kapusta kiszona

    400 g (pokrojona)
  • marchew

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • pietruszka

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • seler

    1 ćwiartka (pokrojony w kostkę)
  • ziemniaki

    2 szt. (obrane, pokrojone w kostkę
  • cebula

    2 szt. (pokrojone w kostkę)
  • czosnek

    2 ząbki (plastry)
  • rosół z kury Kucharek

    2,5 litra
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • kasza jęczmienna

    200 g (ugotowanej)
  • kwaśna śmietana

    200 ml
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia II, odc. 27: Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 27:  Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną foto
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki tak, by każda część miała po 2 kostki. W dużym garnku zagotować 1,5 litra rosołu, wrzucić żeberka i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 27:  Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną foto
Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, doprawić pieprzem i przyprawą do bigosu i dań z kapusty, gotować do miękkości. W mniejszym garnku w 1 litrze rosołu zagotować do miękkości kapustę.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 27:  Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną foto
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, po wytopieniu dodać cebulę i czosnek, usmażyć na złoty kolor. Doprawić mielonym czarnym pieprzem i solą morską. Dodać ugotowana kaszę jęczmienną. Do gotującego się rosołu z żeberkami i warzywami dodać ugotowaną kapustę wraz z wywarem oraz podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 27:  Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną foto
Przed podaniem dodać kwaśną śmietanę i udekorować gałązkami świeżej natki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

ben-ka 29.03.2014 09:02
Dla mnie,to nowość kapuśniaku z kaszą jeszcze nigdy nie jadłam,a kapuśniak bardzo lubimy:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat