Żur śląski z suszonymi grzybami i chrzanem

Żur śląski z suszonymi grzybami i chrzanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół z kury Kucharek

    1 litr
  • cebula

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • czosnek

    3 ząbki (wyciśnięte)
  • ziemniaki

    2 szt. (pokrojone w kostkę)
  • grzyby suszone

    2 łyżki (ugotowane i pokrojone)
  • pietruszka

    30 g (posiekana)
  • seler

    30 g (pokrojonego)
  • marchewka

    30 g (pokrojonej)
  • maślanka

    100 ml
  • żurek

    1 opakowanie
  • chrzan śmietankowy

    4 łyżki
  • chudy boczek

    100 g (pokrojony w kostkę)
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • majeranek

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żur śląski z suszonymi grzybami i chrzanem foto
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2 - Żur śląski z suszonymi grzybami i chrzanem foto
Boczek podsmażyć w garnku z cebulą, czosnkiem, warzywami i suszonymi grzybami. Wlać gorący rosół, dodać ziemniaki i gotować około 20 minut.
Krok 3 - Żur śląski z suszonymi grzybami i chrzanem foto
Do zupy wlać połączony z wodą żur śląski i dodać przyprawy.
Krok 4 - Żur śląski z suszonymi grzybami i chrzanem foto
Zupę zagotować, cały czas mieszając, dodać maślankę i chrzan śmietankowy, doprawić do smaku.
Krok 5 - Żur śląski z suszonymi grzybami i chrzanem foto
Tak przygotowany aromatyczny żur śląski z tartym chrzanem podawać z gotowanymi jajkami i białą kiełbasą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

18.06.2014 17:42
zawsze pyszna

Kuchenka

18.06.2014 14:40
smakowicie wygląda :)

jasiek

18.06.2014 14:26
niezła zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat