Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna lazania
Potem dodajemy mięso mielone - rozdrabniamy je na patelni i doprawiamy: ziołami
prowansalskimi, pieprzem i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Dodajemy pomidory wraz z
zalewą oraz przecier pomidorowy. Później doprawiamy słodką papryką i solimy wg uznania i
zestawiamy z ognia.
2. Gotujemy makaron i rozkładamy go aby trochę ostygnął.
3. W naczyniu żaroodpornym nalewamy na dno troszkę bulionu, by przykrył dno. Dajemy pierwszą
warstwę makaronu, później farsz ( 1/3 lub połowę), starty ser i znowu makaron. Następnie
układamy kolejne warstwy i kończymy na makaronie, na którym możemy posypać trochę sera.
Lekko przygniatamy i polewamy resztą bulionu.
4.Pieczmy w 130 - 150 stopniach przez ok. 30 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej jest poczekać chwilę, by lazania zastygła.
Smacznego :)