Przepis i sposób przygotowania na: Czarny sernik
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 0.5 kostki palmy
- 3 łyżki kakao
Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i chowamy je do zamrażalnika na ok. 120 min.
Warstwa serowa:
- 3 serki homogenizowane
- 4 żółtka
- 4 ubite białka
- 1 szklanka cukru
- 0.5 kostki palmy
- 1 budyń śmietankowy
Palmę ucieramy z cukrem i dodajemy do niej żółtka. Cały czas mieszając dodajemy budyń i serki homogenizowane. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Na spód układamy potartą na tarce czarną warstwę, na nią wylewamy masę serową i posypujemy ją potartą czarną warstwą. Pieczemy w 180 st. przez ok 90 min.