Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, sezonowe i banalne w wykonaniu ciasto z rabarbarem z chrupiącą na wierzchu kruszonką. A kiedy skończy się rabarbar, ten przepis możecie także wykorzystać z innymi owocami, na przykład śliwkami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • masło 82%

    200 gramów
  • cukier puder

    200 gramów
  • jajka

    4 sztuki
  • mąka

    250 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Cukier z cynamonem

    2 łyżeczki

Na kruszonkę:

  • mąka

    100 gramów
  • masło 82%

    50 gramów
  • cukier

    70 gramów
  • imbir mielony

    0,5 łyżeczki

Na rabarbar:

  • rabarbar

    450 gramów
  • cukier

    80 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar drobno kroimy, łączymy z cukrem i odstawiamy na 10 minut. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem, kiedy masa będzie gotowa, powoli dodajemy jajka ciągle mieszając.

Kiedy jajka dokładnie połączą się z masłem oraz cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier z cynamonem i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut do lodówki.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, imbir oraz mąkę i gotujemy ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając, gotową kruszonkę odstawiamy do ostygnięcia.

Po 10 minutach ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, układamy rabarbar, posypujemy kruszonką i pieczemy 60 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat