Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto:
-
masło 82%
200 gramów -
cukier puder
200 gramów -
jajko
4 sztuki -
mąka
250 gramów -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki
Na kruszonkę:
-
mąka
100 gramów -
masło 82%
50 gramów -
cukier
70 gramów -
Imbir mielony Prymat
0,5 łyżeczki
Na rabarbar:
-
rabarbar
450 gramów -
cukier
80 gramów
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z rabarbarem
Rabarbar drobno kroimy, łączymy z cukrem i odstawiamy na 10 minut. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem, kiedy masa będzie gotowa, powoli dodajemy jajka ciągle mieszając.
Kiedy jajka dokładnie połączą się z masłem oraz cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier z cynamonem i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut do lodówki.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, imbir oraz mąkę i gotujemy ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając, gotową kruszonkę odstawiamy do ostygnięcia.
Po 10 minutach ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, układamy rabarbar, posypujemy kruszonką i pieczemy 60 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Komentarze (0)