Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem

5.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne, sezonowe i banalne w wykonaniu ciasto z rabarbarem z chrupiącą na wierzchu kruszonką. A kiedy skończy się rabarbar, ten przepis możecie także wykorzystać z innymi owocami, na przykład śliwkami.

Składniki:

Na ciasto:

masło 82%
200 gramów
cukier puder
200 gramów
jajko
4 sztuki
mąka
250 gramów
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Na kruszonkę:

mąka
100 gramów
masło 82%
50 gramów
cukier
70 gramów
Imbir mielony Prymat
0,5 łyżeczki

Na rabarbar:

rabarbar
450 gramów
cukier
80 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem

Rabarbar drobno kroimy, łączymy z cukrem i odstawiamy na 10 minut. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem, kiedy masa będzie gotowa, powoli dodajemy jajka ciągle mieszając.

Kiedy jajka dokładnie połączą się z masłem oraz cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier z cynamonem i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut do lodówki.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, imbir oraz mąkę i gotujemy ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając, gotową kruszonkę odstawiamy do ostygnięcia.

Po 10 minutach ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, układamy rabarbar, posypujemy kruszonką i pieczemy 60 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak