Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem
Rabarbar drobno kroimy, łączymy z cukrem i odstawiamy na 10 minut. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem, kiedy masa będzie gotowa, powoli dodajemy jajka ciągle mieszając.
Kiedy jajka dokładnie połączą się z masłem oraz cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier z cynamonem i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut do lodówki.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, imbir oraz mąkę i gotujemy ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając, gotową kruszonkę odstawiamy do ostygnięcia.
Po 10 minutach ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, układamy rabarbar, posypujemy kruszonką i pieczemy 60 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.