Przepis i sposób przygotowania na: CIASTECZKA ORZECHOWE LUKROWANE
2. Dodać do tego 1 całe rozbite jajo oraz nie całe dwa żółtka i wszystko razem dobrze wyrobić na ciasto. [ Uwaga - Drugie żółtko lepiej dodawać stopniowo bo jak się doda od razu całe dwa żółtka to ciasto może być zbyt miękkie i nie dawało się rozwałkować.
3. Dwa pozostałe białka dać do salaterki lub głębokiego talerza, dodawać do tego stopniowo cukier puder i ucierać drewnianą łyżką na gładki i nie rozlewający się gesty lukier. Jak lukier będzie zbyt rzadki to dodać jeszcze więcej cukru pudru.
4. Oprószyć stolnicę lekko mąką i rozwałkować tej stolnicy wałkiem [lekko oprószonym mąką] przygotowane uprzednio ciasto orzechowe na grubość ok. 3 mm
5. Tak rozwałkowane pokroić następnie na cienki pasy szerokości ok. 2-3cm, a potem dalej na małe romby lub prostokąciki [kwestia fantazji].
6. Tak pokrojone ciasto orzechowe posmarować z wierzchu je cieką warstwą przygotowanego uprzednio lukru.
7. Posmarować lekko blachę koniecznie tłuszczem roślinnym.[masło się przypala]
8. Długim cienkim nożem podcinać od dołu pocięte romby lub prostokąty polukrowanego ciasta i przenosić pojedynczo na posmarowaną blachę układając na niej w pewnej odległości jeden kawałek od drugiego bo ciasto trochę wyrasta.
9. Piec krótko w lekko nagrzanym piekarniku do momentu jak lukier na ciasteczkach lekko zżółknie. Uważać jednak bo się łatwo przypalają.
10. Wyjąc blachę odczekać aż ciasteczka ochłodną i stężeją i dopiero wtedy zbierać je z blachy. A jak się przypalą to pościnać nożem.