Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76

Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa makowa

    400 g
  • cukier

    100 g
  • orzechy włoskie

    50 g
  • przyprawa do piernika

  • cynamon mielony

  • laska wanilii

  • rodzynki

    50 g
  • mąka pszenna

    150 g
  • jajka

    5 sztuk
  • morele suszone

    50 g
  • biała czekolada

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijam w mikserze. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej. Miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo żółtka i całość miksujemy jeszcze przez około 5 minut.
Krok 2 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
Mąkę przesiewamy przez sitko. Do mąki dodajemy przyprawę do piernika oraz cynamon. Mąkę z przyprawami dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - na garnek z wrzątkiem wstawiamy miskę, przekładamy do niej czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Do masy makowej dodajemy ziarenka z laski wanilii i cynamon.
Krok 4 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
Na wystudzony biszkopt (na jego całą powierzchnię) nakładamy masę makową, posypujemy rodzynkami i orzechami. Zawijamy roladę (pomagając sobie papierem, na którym się piekła). Koniec biszkoptu smarujemy roztopioną czekoladą i zwijamy do końca.
Krok 5 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
Morele kroimy na mniejsze kawałki. Wierzch rolady smarujemy czekoladą, posypujemy morelami, rodzynkami i startymi orzechami.
Krok 6 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
Roladę kroimy na kawałki. Możemy ją ozdobić miętą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

endzi

08.02.2016 17:53
doskonaly przepis!

ilka01

16.12.2015 11:29
super przepis :)

Wiesława1

16.12.2015 08:55
świetny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat