Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76

Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa makowa

    400 g
  • cukier

    100 g
  • orzechy włoskie

    50 g
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

  • Cynamon mielony Prymat

  • laska wanilii

  • rodzynki

    50 g
  • mąka pszenna

    150 g
  • jajko

    5 sztuk
  • morele suszone

    50 g
  • biała czekolada

    50 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijam w mikserze. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej. Miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo żółtka i całość miksujemy jeszcze przez około 5 minut.
Krok 2 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
Mąkę przesiewamy przez sitko. Do mąki dodajemy przyprawę do piernika oraz cynamon. Mąkę z przyprawami dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - na garnek z wrzątkiem wstawiamy miskę, przekładamy do niej czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Do masy makowej dodajemy ziarenka z laski wanilii i cynamon.
Krok 4 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
Na wystudzony biszkopt (na jego całą powierzchnię) nakładamy masę makową, posypujemy rodzynkami i orzechami. Zawijamy roladę (pomagając sobie papierem, na którym się piekła). Koniec biszkoptu smarujemy roztopioną czekoladą i zwijamy do końca.
Krok 5 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
Morele kroimy na mniejsze kawałki. Wierzch rolady smarujemy czekoladą, posypujemy morelami, rodzynkami i startymi orzechami.
Krok 6 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
Roladę kroimy na kawałki. Możemy ją ozdobić miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

endzi
endzi 08.02.2016 17:53
doskonaly przepis!
ilka01 16.12.2015 11:29
super przepis :)
Wiesława1 16.12.2015 08:55
świetny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat