Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tarta grzechu warta? Tylko ta z przepisu Doradcy Smaku! Koniecznie sprawdźcie przepis na tartę z gruszkami i orzechami, która wbrew pozorom nie jest propozycją deserową! Dodatek sera pleśniowego i ziemniaków sprawia, że tarta sprawdzi się idealnie jako propozycja obiadowa. 

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
400 g
orzechy włoskie
100 g
masło
200 g
jajko
4
tymianek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Farsz

ziemniaki ugotowane
3
cebula czerwona
3
gruszki
2
śmietana 30%
100 ml
jajko
2
mleko
50 ml
ser pleśniowy
100 g
masło klarowane
do smażenia
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
truskawki

Porada

Upieczoną tartę dekorujemy truskawkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, masło, 3 żółtka i jedno jajko. 80 g orzechów włoskich blendujemy z tymiankiem, pozostałe orzechy zostawiamy do dekoracji. Zblendowane orzechy dodajemy do miski z masą i mieszamy rękoma. Kiedy ciasto jest kruche i z drobnymi grudkami, wyklejamy nim formę do tarty (średnica 24 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem, aby spód się dobrze wypiekł i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C na 15 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29 foto
2
Na patelni na maśle przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodajemy biały pieprz, następnie obrane i pokrojone w cząstki gruszki. Wszystko razem podsmażamy, doprawiamy rozmarynem i solą.
Na upieczony spód tarty wykładamy plastry ugotowanych ziemniaków. Do tego dodajemy podsmażoną cebulę i gruszki, a następnie ¾ rozdrobnionego w rękach sera pleśniowego.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29 foto
3
Śmietankę łączymy z jajkami, mlekiem i gałką muszkatołową. Wszystko razem mieszamy, doprawiając solą. Powstałą masą zalewamy składniki (zostawiając odrobinę masy). Na wierzch kładziemy pozostałe kawałki sera pleśniowego i pozostałą cześć orzechów włoskich. Tartę zapiekamy w 190°C, przez 20 minut. Pozostały sos można dolewać małymi partiami w trakcie pieczenia.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 26.04.2017 10:27
ciasto można do wielu nadzień wykorzystać
bietka 21.04.2017 14:10
smaczna tarta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak