Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29

odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    400 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • masło

    200 g
  • jajka

    4
  • tymianek

  • sól morska

Farsz

  • ziemniaki ugotowane

    3
  • cebula czerwona

    3
  • gruszki

    2
  • śmietana 30%

    100 ml
  • jajka

    2
  • mleko

    50 ml
  • ser pleśniowy

    100 g
  • masło klarowane

    do smażenia
  • gałka muszkatołowa mielona

  • rozmaryn suszony

  • pieprz biały Prymat

  • sól morska

  • truskawki

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29 foto
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, masło, 3 żółtka i jedno jajko. 80 g orzechów włoskich blendujemy z tymiankiem, pozostałe orzechy zostawiamy do dekoracji. Zblendowane orzechy dodajemy do miski z masą i mieszamy rękoma. Kiedy ciasto jest kruche i z drobnymi grudkami, wyklejamy nim formę do tarty (średnica 24 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem, aby spód się dobrze wypiekł i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C na 15 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29 foto
Na patelni na maśle przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodajemy biały pieprz, następnie obrane i pokrojone w cząstki gruszki. Wszystko razem podsmażamy, doprawiamy rozmarynem i solą.
Na upieczony spód tarty wykładamy plastry ugotowanych ziemniaków. Do tego dodajemy podsmażoną cebulę i gruszki, a następnie ¾ rozdrobnionego w rękach sera pleśniowego.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29 foto
Śmietankę łączymy z jajkami, mlekiem i gałką muszkatołową. Wszystko razem mieszamy, doprawiając solą. Powstałą masą zalewamy składniki (zostawiając odrobinę masy). Na wierzch kładziemy pozostałe kawałki sera pleśniowego i pozostałą cześć orzechów włoskich. Tartę zapiekamy w 190°C, przez 20 minut. Pozostały sos można dolewać małymi partiami w trakcie pieczenia.
Doradca Smaku
Upieczoną tartę dekorujemy truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

26.04.2017 10:27
ciasto można do wielu nadzień wykorzystać

bietka

21.04.2017 14:10
smaczna tarta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat