Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tarta grzechu warta? Tylko ta z przepisu Doradcy Smaku! Koniecznie sprawdźcie przepis na tartę z gruszkami i orzechami, która wbrew pozorom nie jest propozycją deserową! Dodatek sera pleśniowego i ziemniaków sprawia, że tarta sprawdzi się idealnie jako propozycja obiadowa. 

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 g
orzechy włoskie 100 g
masło 200 g
jajko 4
tymianek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Farsz

ziemniaki ugotowane 3
cebula czerwona 3
gruszki 2
śmietana 30% 100 ml
jajko 2
mleko 50 ml
ser pleśniowy 100 g
masło klarowane do smażenia
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
truskawki

Porada

Upieczoną tartę dekorujemy truskawkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, masło, 3 żółtka i jedno jajko. 80 g orzechów włoskich blendujemy z tymiankiem, pozostałe orzechy zostawiamy do dekoracji. Zblendowane orzechy dodajemy do miski z masą i mieszamy rękoma. Kiedy ciasto jest kruche i z drobnymi grudkami, wyklejamy nim formę do tarty (średnica 24 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem, aby spód się dobrze wypiekł i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C na 15 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29 foto
2
Na patelni na maśle przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodajemy biały pieprz, następnie obrane i pokrojone w cząstki gruszki. Wszystko razem podsmażamy, doprawiamy rozmarynem i solą.
Na upieczony spód tarty wykładamy plastry ugotowanych ziemniaków. Do tego dodajemy podsmażoną cebulę i gruszki, a następnie ¾ rozdrobnionego w rękach sera pleśniowego.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29 foto
3
Śmietankę łączymy z jajkami, mlekiem i gałką muszkatołową. Wszystko razem mieszamy, doprawiając solą. Powstałą masą zalewamy składniki (zostawiając odrobinę masy). Na wierzch kładziemy pozostałe kawałki sera pleśniowego i pozostałą cześć orzechów włoskich. Tartę zapiekamy w 190°C, przez 20 minut. Pozostały sos można dolewać małymi partiami w trakcie pieczenia.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 26.04.2017 10:27
ciasto można do wielu nadzień wykorzystać
bietka 21.04.2017 14:10
smaczna tarta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak