Doradca Smaku VI: Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi jabłkami, odc. 34

odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi jabłkami, odc. 34

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • olej rzepakowy

    225 ml
  • mąka pszenna

    200 g
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • cukier drobny

    275 g
  • jajka

    3
  • starta marchew

    250 g
  • orzechy włoskie

    75 g
  • kawa zbożowa

    80 g
  • masło 25 g- do smarowania blachy

  • bułka tarta- do obsypania blachy

    100 g
  • imbir mielony

Karmelizowane jabłka

  • jabłko kwaśne

    3 szt
  • miód

    150 g
  • sok z połowy cytryny

  • sok jabłkowy- do nasączenia ciasta

    50 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • chili pieprz cayenne

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • kora cynamonu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi jabłkami, odc. 34 foto
W misce mieszamy jajka z cukrem, dodajemy olej, mąkę wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy kolejno: orzechy włoskie, imbir mielony oraz marchew. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy kawę zbożową i łączymy z pozostałą masą. Masę wylewamy do formy o średnicy 22 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód formy wykładamy pergaminem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 40 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi jabłkami, odc. 34 foto
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy miód i dokładamy 3 laski cynamonu. Następnie dodajemy jabłka pokrojone w cząstki, doprawiamy pieprzem chili cayene. Jabłka skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi jabłkami, odc. 34 foto
Ostudzone ciasto, nasączamy sokiem jabłkowym za pomocą pędzelka . Na wierzch ciasta wykładamy mascarpone, karmelizowane jabłka, świeże owoce – borówki, porzeczki oraz świeżą mięte. Na koniec posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

04.05.2017 08:31
pyszne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat