Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi MAKI

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

algi 4 listki
paluszki krabowe 8 szt
awokado 1/2 szt
wasabi
ryż do sushi 1 szkl
woda 2 szkl
ocet ryżowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi MAKI

Potrzebne sprzety: mata do rolowania, ostry nóż

Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Na 4/5 listka alg rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). W odległości około 3cm od brzegu układamy paluszki krabowe oraz awokado pokrojone w plastry. Po wierzchu kraba smarujemy pastą wasabi. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty i dociskając palcami awokado i paluszki krabowe, rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 04.12.2011 14:33
Super
marta1371 13.05.2011 22:04
Muszę to wypróbować
Bagatelka
Bagatelka 15.12.2010 15:31
wyglądają bardzo apetycznie!
Lulus20 03.12.2010 01:40
ubustwiam sushi
bernika 17.10.2010 22:08
szkoda ze nie lubie sushi ale twej sa mimo to bardzo zachecające...
Emilia22 17.10.2010 08:45
interesujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak