Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z mięsa wołowego
Mielone wołowe to pyszna i sycąca potrawa, którą należy odpowiednio przyrządzić i doprawić. Mięso wołowe ma intensywny smak, który można podkreślić poprzez dodanie:
- cebuli i czosnku;
- ziół - najlepiej tymianek, oregano, bazylia;
- przypraw - papryki, pieprzu czy kuminu.
Mielone wołowe kotlety to pyszna alternatywa do tych przygotowywanych z wieprzowiny czy drobiu.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na margarynie z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku.
Do mięsa dodać jajko, jeszcze lekko posolić i popieprzyć, dodać podsmażoną cebulę oraz szczyptę estragonu i lubczyku.
Jeżeli masa nie ma zbyt gęstej konsystencji można dodać trochę bułki tartej.
Uformować niezbyt grube i okrągłe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, po czym smażyć na podgrzanym oleju przez ok. 15-20 minut. do zbrązowienia.