Co na obiad: Kulki z ciecierzycy wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciekawy przepis na chrupiące, sezamowe kuleczki z ciecierzycy w towarzystwie delikatnego sosu czosnkowego i świeżych, sezonowych szparagów i szpinaku. Palce lizać!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kulki z ciecierzycy:

  • ciecierzyca

    170 g
  • olej sezamowy

    50 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    ½ łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 szt.
  • sok z 1/4 cytryny

  • świeża kolendra

  • jajko

    1 szt.
  • sezam

    120 g

Sos czosnkowy:

  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    1 szt.
  • olej

  • imbir świeży

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • mleko

    100 ml
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • szparagi zielone

    8 szt. (zblanszowane)
  • szpinak

    150 g

Dodatki:

  • cytryna

    łudeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy ciepłą ugotowaną ciecierzycę, dodajemy olej sezamowy, sól, pieprz, chili, czosnek suszony, cebulę, sok z cytryny oraz świeżą kolendrę i całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę.

Następnie z masy forujemy kuleczki wielkości piłeczki ping pongowej.

Gotowe kuleczki panierujemy w jajku oraz sezamie i odstawiamy.

Na patelni podsmażamy czosnek wraz z cebulą i imbirem przez minutę, po czym całość zalewamy mlekiem oraz śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i redukujemy sos o połowę.

Kiedy sos się redukuje, kulki sezamowe smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 2-3 minuty, lub aż będą złociste.

Do zredukowanego sosu dodajemy szparagi oraz szpinak i gotujemy jeszcze 2 minuty.

Gotowy sos wykładamy na talerz wraz ze szparagami oraz szpinakiem, następnie układamy kuleczki sezamowe oraz łódeczkę z cytryny. 

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat