Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kulki z ciecierzycy wg Piotra Ogińskiego
Do miski wsypujemy ciepłą ugotowaną ciecierzycę, dodajemy olej sezamowy, proszek do pieczenia, sól, pieprz, chili, czosnek suszony, cebulę, sok z cytryny oraz świeżą kolendrę i całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Następnie z masy forujemy kuleczki wielkości piłeczki ping pongowej.
Gotowe kuleczki panierujemy w jajku oraz sezamie i odstawiamy.
Na patelni podsmażamy czosnek wraz z cebulą i imbirem przez minutę, po czym całość zalewamy mlekiem oraz śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i redukujemy sos o połowę.
Kiedy sos się redukuje, kulki sezamowe smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 2-3 minuty, lub aż będą złociste.
Do zredukowanego sosu dodajemy szparagi oraz szpinak i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Gotowy sos wykładamy na talerz wraz ze szparagami oraz szpinakiem, następnie układamy kuleczki sezamowe oraz łódeczkę z cytryny.
Smacznego!