Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kulki z ciecierzycy:
-
ciecierzyca
170 g -
olej sezamowy
50 ml -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
½ łyżeczki -
Czosnek suszony Prymat
2 łyżeczki -
cebula
1 szt. -
sok z 1/4 cytryny
-
świeża kolendra
-
jajko
1 szt. -
sezam
120 g
Sos czosnkowy:
-
czosnek
4 ząbki -
cebula
1 szt. -
olej
-
imbir świeży
2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżeczka -
mleko
100 ml -
śmietanka 30%
200 ml -
szparagi zielone
8 szt. (zblanszowane) -
szpinak
150 g
Dodatki:
-
cytryna
łudeczki
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy ciepłą ugotowaną ciecierzycę, dodajemy olej sezamowy, proszek do pieczenia, sól, pieprz, chili, czosnek suszony, cebulę, sok z cytryny oraz świeżą kolendrę i całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Następnie z masy forujemy kuleczki wielkości piłeczki ping pongowej.
Gotowe kuleczki panierujemy w jajku oraz sezamie i odstawiamy.
Na patelni podsmażamy czosnek wraz z cebulą i imbirem przez minutę, po czym całość zalewamy mlekiem oraz śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i redukujemy sos o połowę.
Kiedy sos się redukuje, kulki sezamowe smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 2-3 minuty, lub aż będą złociste.
Do zredukowanego sosu dodajemy szparagi oraz szpinak i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Gotowy sos wykładamy na talerz wraz ze szparagami oraz szpinakiem, następnie układamy kuleczki sezamowe oraz łódeczkę z cytryny.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się