Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone nadziewane pieczarkami
Mielone faszerowane pieczarkami są smacznym i sycącym daniem, które można podać jako danie główne z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub kaszy oraz ulubioną surówką lub sałatką.
Mielone faszerowane pieczarkami będzie urozmaiceniem dla tradycyjnych kotletów mielonych z ciekawym efektem końcowym. Jeśli lubicie próbować nowe smaku to polecam ten przepis!
Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na patelni podsmażyć najpierw połowę cebuli, dodać pieczarki i smażyć razem do momentu aż woda odparuje. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz ostudzić.
Bułkę namoczyć w mleku, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone połączyć z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, resztą cebuli oraz czosnkiem. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z mięsa uformować płaskie placki. Na środek położyć łyżkę farszu, zwinąć i uformować kotlety. Każdego kotleta obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.