Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1. Zacząć od ugotowania ziemniaków. Najlepiej ugotować je w mundurkach z dodatkiem soli, a następnie obrać i pokroić w talarki o grubości około pół centymetra.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli. Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.
3. Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.
4. Zetrzyj ser na tarce. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.