Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
cebula 0,5
por 1
ząbki czosnku 2
mięso mielone 700 g
jajko 7
śmietana kremówka 200 ml
Majeranek suszony Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
przyprawa kebab- gyros Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62

Kroki postępowania

1
Do garnka wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawę do gyrosa i majeranek, całość mieszamy. Zostawiamy na wysokiej temperaturze. Cebulę, pora i czosnek kroimy kroimy drobno. Wszystko dorzucamy do mięsa. Kroimy ziemniaki w grube plastry.
Krok 1 - Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62 foto
2
Przygotowujemy royal: na 250 ml śmietany wybijamy 7 jajek. Dodajemy przyprawę do ziemniaków, mieszamy energicznie.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62 foto
3
Naczynie żaroodporne wykładamy pokrojonymi ziemniakami, kładziemy warstwę mięsa, następnie kolejną warstwę ziemniaków, zalewamy royalem. Na koniec ponownie kładziemy warstwę mięsa i ziemniaków i dolewamy resztą royala.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62 foto
4
Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i dopiekamy 10 minut bez przykrycia.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62 foto
5
Podajemy zapiekankę w naczyniu żaroodpornym przyozdobioną świeżymi ziołami.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak