Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62

Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    0,5 kg
  • cebula

    0,5
  • por

    1
  • ząbki czosnku

    2
  • mięso mielone

    700 g
  • jajko

    7
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • Majeranek suszony Prymat

  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • przyprawa kebab- gyros Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62 foto
Do garnka wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawę do gyrosa i majeranek, całość mieszamy. Zostawiamy na wysokiej temperaturze. Cebulę, pora i czosnek kroimy kroimy drobno. Wszystko dorzucamy do mięsa. Kroimy ziemniaki w grube plastry.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62 foto
Przygotowujemy royal: na 250 ml śmietany wybijamy 7 jajek. Dodajemy przyprawę do ziemniaków, mieszamy energicznie.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62 foto
Naczynie żaroodporne wykładamy pokrojonymi ziemniakami, kładziemy warstwę mięsa, następnie kolejną warstwę ziemniaków, zalewamy royalem. Na koniec ponownie kładziemy warstwę mięsa i ziemniaków i dolewamy resztą royala.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62 foto
Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i dopiekamy 10 minut bez przykrycia.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62 foto
Podajemy zapiekankę w naczyniu żaroodpornym przyozdobioną świeżymi ziołami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat