Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
suszone pomidory z czosnkiem
5 sztuk -
oliwa
100 mililitrów -
oliwki czarne Smak
3 łyżki -
oliwki czarne Smak
3 łyżki -
orzeszki piniowe
1 łyżka -
szpinak
3 garście -
śmietana kwaśna
1 opakowanie -
jajko
2 sztuki -
ser gouda
200 gramów -
masło
1/3 kostki -
ciasto filo
4 płaty
Do smaku
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Zapiekanka ze szpinakiem i oliwkami, odc. 7
Czosnek kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę, suszone pomidory kroimy na duże kawałki.
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę, smażymy czosnek, cebulę i suszone pomidory. Doprawiamy papryką ostrą. Dodajemy zielone i czarne oliwki, kapary, orzeszki pinii oraz liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Do oddzielnej miski wkładamy śmietanę, wbijamy jajka, doprawiamy gałką muszkatołową, solą morską i pieprzem czarnym. Całość mieszamy, wsypujemy 100 g startego sera.
Rondel rozgrzewamy, wkładamy masło i roztapiamy. Formę do zapiekanki smarujemy roztopionym masłem. W formie układamy warstwę ciasta filo, smarujemy masłem, czynność powtarzamy trzykrotnie (ostatniej warstwy ciasta nie smarujemy z wierzchu masłem).
Do formy przekładamy przygotowany farsz i zalewamy śmietaną. Zawijamy ciasto filo do środka (tak, by przykryło całą powierzchnię formy). Wierzch ciasta smarujemy masłem i posypujemy 100 g startego sera. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut w 180°C w trybie termoobiegu.
Komentarze (1)