Przepis dnia, odc. 43. Zapiekanka ziemniaczano-warzywna

Przepis dnia, odc. 43. Zapiekanka ziemniaczano-warzywna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 szt. (ugotowane, plastry)
  • cebula

    2 szt. (piórka)
  • czosnek

    3 ząbki (plastry)
  • cukinia

    1 szt. (plastry)
  • papryka czerwona

    1 szt. (pokrojona w cząstki)
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)
  • jajko

    6 szt. (roztrzepane)
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • ser żółty

    100 g (tarty)
  • Party Dip Serowy

    1 opakowanie
  • majonez

    4-5 łyżek
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • pomidory cherry

    10 szt.
  • boczek

    100 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (do smaku)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    (do smaku)
  • oregano

    (do smaku)
  • Papryka ostra mielona Prymat

    (do smaku)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia, odc. 43. Zapiekanka ziemniaczano-warzywna

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 43. Zapiekanka ziemniaczano-warzywna foto
Przygotować Party dip serowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 43. Zapiekanka ziemniaczano-warzywna foto
Zapiekanka: jajka połączyć ze śmietaną, pomidorami, kaparami i serem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć bekon.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 43. Zapiekanka ziemniaczano-warzywna foto
Osobno usmażyć cukinię na złoto z każdej strony.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 43. Zapiekanka ziemniaczano-warzywna foto
Ziemniaki i warzywa oprószyć przyprawą do ziemniaków, pieprzem i papryką ostrą, podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać usmażoną cukinię.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 43. Zapiekanka ziemniaczano-warzywna foto
Do tak przygotowanych warzyw dodać bekon, ułożyć na przemian w naczyniu żaroodpornym, zalać masą serowo-śmietanową. Doprawić na koniec oregano i pieprzem i piec 45-60 minut w temperaturze 180°C.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 43. Zapiekanka ziemniaczano-warzywna foto
Na talerzu ułożyć zapiekankę i polać ją wedle uznania wcześniej przygotowanym Party dipem serowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat