odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 3: Zapiekanka z dyni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    800 g
  • śmietana

    400 ml (36%)
  • ser gruyere

    120 g (tarty)
  • jajka

    2 szt.
  • tymianek

  • imbir mielony

  • papryka ostra mielona

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 3: Zapiekanka z dyni foto
Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich ¾ startego drobno sera oraz śmietanę i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 3: Zapiekanka z dyni foto
Całość doprawiamy do smaku tymiankiem, imbirem oraz papryką ostrą.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 3: Zapiekanka z dyni foto
Dynię kroimy w kostkę o boku około min. 1 cm. Kawałki dyni wrzucamy następnie do garnka z dużą ilością posolonej wody i wstawiamy do zagotowania.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 3: Zapiekanka z dyni foto
Gdy kawałki dyni będą dość miękkie, odcedzamy ją i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 – 170 stopni.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 3: Zapiekanka z dyni foto
Gdy woda z dyni odparuje wyjmujemy naczynie z piekarnika i delikatnie rozgniatamy dynię np. tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 3: Zapiekanka z dyni foto
W oddzielnej miseczce mieszamy rozgniecioną dynię z wcześniej przygotowanym sosem jajeczno-śmietanowym.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 3: Zapiekanka z dyni foto
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 – 170 stopni. C.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 3: Zapiekanka z dyni foto
Podanie:
Gdy ser się lekko przypiecze, wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 26.02.2015 07:46
wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat