Bakłażan faszerowany mięsem

Bakłażan faszerowany mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielone mięso wołowe

    400 g
  • cebula

    1 szt
  • pomidory

    3 szt
  • jajka

    2 szt
  • śmietana

    200 ml
  • bakłażan

  • ryż ugotowany

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ. Połówki solimy i odstawiamy na pół godz, gdy puszczą sok, płuczemy je i osuszamy.

Mieszamy składniki farszu: posiekaną i podsmazoną na oleju cebule, mięso, ryż, jaja, sól, pieprz i posiekaną natke. Nadziewamy farszem bakłażany.

Do brytfanki wlewamy kilka łyżek oleju, troche wody i układamy bakłażany. Na wierzch kładziemy pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekamy 40 minut w temp 180 stopni.

Pod koniec zapiekania polewamy bakłażany śmietaną, a przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

noculos

11.07.2010 22:17
Ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat