Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka wieprzowa z warzywami i tymiankiem
Warzywa kroimy w grubą kostkę, ziemniaki obieramy, jeśli są duże kroimy na kawałki.
Mieszamy je z oliwą, pozostałym tymiankiem, solą, pieprzem, resztą czosnku i drobno posiekaną papryczką chilli.
Na dnie naczynia układamy polędwiczkę a na nią wysypujemy warzywa. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny aby się zamarynowała.
Do nagrzanego do 180ºC piekarnika wstawiamy naczynie do zapiekania, w którym na warzywach układamy polędwiczkę. Pieczemy ok. 40-45 minut.
Aby mięso było soczyste przez pierwsze 30 minut należy piec pod przykryciem. Jeżeli naczynie nie ma przykrywki można szczelnie przykryć folią aluminiową.
Na talerze nakładamy porcję pieczonych warzyw a na nie kawałek mięsa.