Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa na śląskiej ciapkapuście, odc. 24

odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa na śląskiej ciapkapuście, odc. 24

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    1 sztuka
  • masło

    50 g
  • olej rzepakowy

  • kminek mielony

  • tymianek

  • papryka ostra mielona

  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • kapusta kiszona

    100 g
  • cebula

    1/2 sztuka
  • ziemniaki

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa na śląskiej ciapkapuście, odc. 24 foto
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa na śląskiej ciapkapuście, odc. 24 foto
Ciapkapusta: kapustę przepłukujemy i gotujemy do miękkości. Następnie odciskamy i szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i zrumieniamy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę. Przyprawiamy do smaku kminkiem mielonym, pieprzem i solą. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa na śląskiej ciapkapuście, odc. 24 foto
Mieszamy ze sobą tymianek, paprykę ostrą oraz pieprz i w tak przygotowanych przyprawach obtaczamy polędwicę. Polędwicę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Następnie zdejmujemy mięso, a na patelnię dolewamy odrobinę wody, chwilę odparowujemy i zostawiamy esencję sosu. Na koniec dodajemy zimne masło, wyłączamy ogień i mieszając rozprowadzamy masło na patelni. Dosypujemy odrobinę soli.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa na śląskiej ciapkapuście, odc. 24 foto
Polędwicę przed podaniem kroimy i podajemy na ciapkapuście. Polewamy sosem z patelni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

justus^

12.04.2016 14:39
Bardzo smaczne :) polecam spróbować zrobić :)

wyattearp

11.04.2016 20:27
rewelacja !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat